Republica Moldova, marele beneficiar al politicii României de cooperare internațională pentru dezvoltare

Sursa foto: Răzvan Vălcăneanțu

Republica Moldova se bazează în continuare pe programul României de ajutor internațional, dedicat dezvoltării, după cum a anunțat Executivul de la București.

Republica Moldova va fi și mai departe beneficiarul prioritar al politicii României de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară pe palier bilateral.

Anunțul a fost făcut de guvernanții de la București, care au precizat că planul anual de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară pentru anul în curs are la dispoziție o alocare bugetară de 4,81 milioane lei. Dintre care un procent circa 40% reprezintă finanțarea proiectelor dedicate Basarabiei.

Republica Moldova primește sprijin important din România

„Planul aferent anului 2024 beneficiază de o alocare bugetară în valoare de 4,81 milioane lei, acţiunile şi proiectele incluse vizând ariile geografice de interes prioritar pentru România în materie de asistenţă oficială pentru dezvoltare, precum regiunea extinsă a Mării Negre şi Balcanii de Vest, respectiv Africa şi Orientul Mijlociu. Republica Moldova va rămâne beneficiarul prioritar al politicii României de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară pe palier bilateral”. A fost informarea venită de la Guvernul României.

Republica Moldova. Sursă: Dreamstime.com

Potrivit Executivului de la Piața Victoriei, activităţile au în vedere dezvoltarea capacităţilor statului partener în domenii precum: educaţie, digitalizare, sănătate, situaţii de urgenţă, securitate cibernetică, diplomaţie, justiţie şi afaceri europene.

Proiectele dedicate Republicii Moldova beneficiază de o finanţare de 1,9 milioane lei, circa 40% din valoarea totală alocată planului, după cum notează siteul voceabasarabiei.md.

Interconectarea rețelelor de gaze

Altfel, Guvernul din Republica Moldova a aprobat Memorandumul de înțelegere cu Guvernul României privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din Moldova și România.

Cele două țări vor fi interconectate prin rețelele de gaze naturale și energie. Memorandumul în ceea ce privește sectorul gazelor naturale prevede acțiuni specifice legate de creșterea capacității de transport a gazelor naturale și examinarea posibilității de extindere a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport în jurul Chișinăului până la sfârșitul anului 2031, potrivit gov.md.

În sectorul energiei electrice, Memorandumul vizează realizarea unor proiecte de importanță strategică, precum Linia Electrică Aeriană cu tensiunea nominală de 400 kV Suceava – Bălți, extinderea stațiilor 400 kV Suceava și Bălți, proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni și Republica Moldova și o stație electrică pe teritoriul României.