Evenimentul Zilei > International > Moldovenii își aleg președintele, prin vot direct, după 20 de ani
Moldovenii își aleg președintele, prin vot direct, după 20 de ani

Moldovenii își aleg președintele, prin vot direct, după 20 de ani

Mișcări de trupe și gesturi electoralesurpriză pe scena politică din Moldova, cu doar câteva zile înaintea primului tur al prezidențialelor, primele alegeri directe din țara vecină, în ultimele două decenii

După ce doi candidați s-au retras în favoarea candidatei PAS, Maia Sandu, iar fostul premier Iurie Leancă a anunțat că nu se retrage, ieri, liderul socialist, Igor Dodon, cotat ca favorit în sondaje, i-a cerut candidatului Partidului Nostru, Dumitru Ciubaşenco, să iasă din lupta electorală și să-l susțină pe el.

Candidat unic

Dodon i-a îndemnat pe comuniştii lui Vladimir Voronin să renunțe la ideea boicotării alegerilor și să susțină un candidat unic al forțelor de stânga, adică pe el, Maia Sandu fiind „candidatul forțelor de dreapta”:

„Simpatizanţii Partidul Nostru ar trebui să înţeleagă că Dumitru Cubaşenco, candidatul acestui partid, nu are nicio şansă să ajungă în turul doi”, a declarat Dodon. El n-a ezitat să o atace pe Maia Sandu, spunând că e „falsă și ipocrită, un „Dorin Chirtoacă (primarul Chișinăului – n.r.) în fustă”, care „fix aşa va face – cu vorbe frumoase va distruge absolut tot”.

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, a renunțat, miercuri, la candidatura prezidențială și și-a îndemnat susținătorii să o voteze pe Maia, pentru a-l învinge pe Dodon. Doar că numele lui Lupu este asociat cu cel al controversatului oligarh Vlad Plahotniuc și candidata Partidului Acțiune și Solidaritate a replicat imediat că nu are nevoie de sprijinul lui Lupu sau al lui Plahotniuc.

Igor Dodon speră să câștige din primul tur de scrutin și a promis, printre altele, relansarea relaţiilor cu Rusia, renunţarea la Acordul de Asociere cu UE, și alegeri parlamentare anticipate.

Reforma Justiției

Într-un interviu acordat EVZ Moldova, Maia Sandu a explicat că se va concentra pe combaterea corupției, deoarece „acesta este principalul flagel al societății noastre”. „Corupţia sufocă economia şi societatea în ansamblul ei! Din cauza corupţiei, Moldova este inundată de sărăcie, iar cetăţenii pleacă masiv din ţară, deoarece nu-şi văd viitorul la ei acasă. Reforma Justiției, în care s-au investit foarte mulți bani de la donatorii externi, poate fi realizată doar prin aducerea unor oameni integri”, a explicat ea.