Republica Moldova, inclusă în Global Soft Power Index

Republica Moldova, inclusă în Global Soft Power Index Republica Moldova. Sursă: Dreamstime.com

Republica Moldova a fost inclusă, pentru prima oară, în clasamentul internațional Global Soft Power Index.

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a anunțat că Republica Moldova a fost inclusă, în premieră absolută, în clasamentul Global Soft Power Index.

Pe ce loc a intrat Republica Moldova în Global Soft Power Index

Republica Moldova ocupă, la includerea în acest clasament, poziția 118 din 193 de țări cuprinse în Global Soft Power Index.

„Țara noastră intră în cercul țărilor recunoscute pentru influența culturală, socială și economică în lume.

Ne puteți urmări și pe Google News

Top 3 indicatori la care avem scor bun:

  1. reputație;
  2. ⁠⁠oameni & valori;
  3. ⁠⁠business și comerț.

Este pentru prima dată când avem metrici internaționali de percepție și asta ne spune că suntem recunoscuți pentru calitatea oamenilor, valorilor și relațiilor comerciale.

Este un pas importat în promovarea imaginii noastre, pentru că ne arată cum suntem percepuți în lume. În același timp, este o oportunitate care va deschide noi orizonturi pentru atragerea investițiilor”, a scris Dumitru Alaiba pe X.

Dumitru Alaiba

Dumitru Alaiba / Sursa foto: Facebook

Avantaje ale economiei din Republica Moldova

„Avem ce oferi investitorilor:

  • Impozit pe venit avantajos: Modelul nostru fiscal unic în Europa susține reinvestirea profitului și creșterea afacerilor;
  • Stabilitate și previzibilitate: Prin prelungirea IT Park-ului până în 2035, cu impozitul de 7%, oferim un mediu atractiv investitorilor;
  • Reforma SRL: Sporim libertatea antreprenorială pentru o gestionare eficientă a afacerilor;
  • Forță de muncă accesibilă: Cetățenii din 47 de țări pot lucra în Moldova fără permis de muncă, îmbogățind astfel piața talentelor;
  • Reducerea birocrației: În 2023 am eliminat bariere birocratice de circa 0,5% din PIB în 2023. Continuăm în 2024!
  • Digitalizare: Mai mult de jumătate dintre serviciile publice pentru antreprenori sunt acum online, cu obiectivul de a atinge 75% până la sfârșitul anului.
  • Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană - forța care transformă economia noastră, semnarea Acordului de comerț liber cu țările EFTA, liberalizarea pieței britanice pentru produsele noastre agricole și negocierile pentru un nou Acord de Comerț Liber cu Turcia, sunt alți pași fermi spre consolidarea prezenței noastre economice globale”, a mai scris ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Investiții

Investiții / Sursa Foto: Arhiva EVZ

Foame de investiții străine la Chișinău

„Includerea în Index ne oferă o perspectivă valoroasă asupra modului în care suntem percepuți la nivel global, permițându-ne să ne accentuăm punctele forte și să lucrăm la îmbunătățirea domeniilor cheie.

Alături de Agenția de Investiții din Moldova, vom folosi aceste informații pentru a ne sculpta și mai bine mesajele de țară și pentru a promova eficient Republica Moldova pe scena internațională”, a încheiat Dumitru Alaiba.