Republica Moldova, grav afectată de războiul din Ucraina. Ministrul de Externe, despre marea miză a conflictului

Republica Moldova, grav afectată de războiul din Ucraina. Ministrul de Externe, despre marea miză a conflictului Război în Ucraina. Sursa foto: X (Twitter)

Mihai Popșoi, ministrul de Externe din Republica Moldova, a vorbit, la Forumul de Securitate a Mării Negre, despre războiul din Ucraina. Și despre efectele negative pe care conflictul le are și asupra Basarabiei.

Oficialul a făcut o retrospectivă a evoluțiilor din cazul Transnistria și a provocărilor actuale cu care se confruntă Republica Moldova, în contextul războiului din Ucraina.

Popșoi a vorbit despre importanța menținerii dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, prevenirea escaladării situației de securitate și reintegrarea treptată a regiunii transnistrene.

Ministrul de Externe din Republica Moldova, despre miza războiului

„Am vorbit și despre războiul nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei, care ucide oameni nevinovați. Acest război trebuie oprit imediat! Oamenii trebuie să trăiască în liniște și pace. Cu părere de rău, efectele agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei sunt puternic resimțite și în țara noastră. Astăzi, Ucraina luptă și pentru independența Republicii Moldova și numai datorită curajului poporului ucrainean au fost evitate cele mai sumbre scenarii”, a afirmat ministrul de Externe.

Ne puteți urmări și pe Google News
Mihai Popșoi, ministrul de Externe din Republica Moldova.

Mihai Popșoi, ministrul de Externe din Republica Moldova. Sursa Foto -Facebook

Pe de altă parte, demnitarul a vorbit și despre drumul pe care îl parcurge Basarabia pentru a se putea integra în Uniunea Europeană. „Sunt sigur că atât Republica Moldova, cât și Ucraina, vor deveni membri ai Uniunii Europene cât mai curând posibil. Cu toții ne dorim să locuim în pace și în bunăstare într-o casă comună europeană”, a spus Popșoi.

El a avut discuții cu Guvernatorul Regiunii Odesa, Oleh Kiper, pe care l-a asigurat de tot sprijinul țării noastre și i-a mulțumit pentru că apără Republica Moldova și întreaga Uniune Europeană, conform jurnal.md.

În altă ordine de idei, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova participă la Summitul pentru pace, din Elveția. Scopul este găsirea unei medieri care să oprească războiul deschis de Rusia în Ucraina. La aceste discuții participă înalți reprezentanți din aproximativ 100 de țări.

Aflată în stațiunea Bürgenstock, acolo unde se desfășoară reuniunea, Maia Sandu a transmis angajamentul puternic al țării pe care o reprezintă pentru pace.

Maia Sandu, la Summitul pentru pace, organizat în Elveția

„Astăzi, sunt la Summitul pentru Pace în Ucraina, pentru a reconfirma angajamentul ferm al Republicii Moldova pentru pace – o pace care nu înseamnă capitulare în fața agresorului, o pace care nu înseamnă ocuparea teritoriilor, o pace care respectă integritatea teritorială a Ucrainei. Pacea Ucrainei este pacea Republicii Moldova”, a fost mesajul pe care la transmis, liderul de la Chișinău, din „Țara Cantoanelor”.