Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a anunțat că Republica Moldova aderă la programul „Europa Digitală”.
Republica Moldova se digitalizează, context în care mediul de afaceri, primăriile, ONG-urile și instituțiile centrale din întreaga țară vor avea acces la fonduri europene pentru digitalizare, cu un buget total de 7,5 miliarde de euro în perioada 2021-2027.
„Digitalizăm tot mai rapid mediul de afaceri și administrațiile publice. Așa vom ajuta micii antreprenori, companiile medii să fie mai competitive și să-și îmbunătățească afacerile cu ajutorul tehnologiei digitale avansate. Înainte de a fi cetățeni UE, noi putem deveni și mai rapid cetățeni digitali ai Uniunii Europene”, a declarat ministrul Dumitru Alaiba, citat de radiomoldova.md.
Potrivit site-ului Comisiei Europene, programul Europa Digitală are scopul de a aduce tehnologia digitală mai aproape de întreprinderi, cetățeni și administrații publice. Totodată, Programul propune să accelereze redresarea economică și să contureze transformarea digitală a societății și economiei Europei, aducând beneficii tuturor, dar mai ales întreprinderilor mici și mijlocii, notează sursa citată.
Programul sprijină proiecte în cinci domenii-cheie de capacitate: supercalcul, inteligență artificială, securitate ciberneticăm competențe digitale avansate, implementarea și accesibilitatea tehnologiilor digital.
Republica Moldova, pași importanți pentru digitalizare
De altfel, în utima perioadă, Republica Moldova a făcut pași importanți în ceea ce privește digitalizarea. De exemplu, persoanele care doresc să acceseze servicii online publice sau private vor putea fi identificate de la distanță, prin mijloace digitale. Proiectul a fost inițiat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Scanarea facială de la distanță este un proiect care urmărește să reducă birocrația, dar și corupția. La inițierea procedurii de identificare a persoanei la distanță utilizând mijloace digitale, solicitantul trebuie să își dea consimțământul în vederea parcurgerii procesului de identificare și asupra scopului identificării, precum și pentru realizarea de fotografii, capturi de imagini și/sau colectare de date ale sale și ale actului de identitate.
Potrivit documentului, se stabilesc în calitate de metode alternative de identificare de la distanță a persoanei fizice: identificarea persoanei la distanță utilizând mijloace digitale de verificare automatizate, fără participarea operatorului uman și identificarea persoanei la distanță utilizând mijloace digitale de verificare cu participarea operatorului uman. Implementarea de către prestatorii de servicii de încredere calificați a metodelor alternative de identificare este opțională și se realizează în conformitate cu procedura de identificare a persoanei fizice la distanță utilizând mijloace digitale.
Astfel, procedura de identificare stabilește regulile și cerințele minime tehnice și de securitate pentru realizarea de către prestatorii de serviciide încredere calificați a identificării și verificării identității de la distanță a persoanei utilizând mijloace digitale.
Cum se face scanarea facială de la distanță
În procesul de colectare a datelor de identificare sunt furnizate sau preluate date referitoare la solicitant. Printre acestea: numele și prenumele solicitantului, numărul de identificare de stat al persoanei fizice, data și locul nașterii solicitantului, seria și numărul actului de identitate, inclusiv înregistrări foto și video ale actului de identitate a solicitantului în cazul în care identificarea persoanei la distanță se realizează utilizând mijloace digitale de verificare cu participarea operatorului uman.
Serviciul de identificare a persoanei la distanță, după caz operatorul, poate îndruma solicitantul să-și schimbe poziția corpului și să se introducă pe sine, după caz și actul de identitate în cadru pentru a face posibilă identificarea persoanei la distanță.
În cazul în care identificarea solicitantului la distanță prin metode digitale se realizează în mod automatizat fără participarea unui operator uman vor fi acceptate doar actele de identitate autenticitatea cărora poate fi verificată criptografic folosind tehnologia NFC pentru citirea componentei de securitate a acestora.