Republica Moldova cuprinsă de un nou val de praf din Asia Centrală. Nivelul de poluare a aerului

Nor de praf/Sursa foto: radiomoldova.md

Republica Moldova. Ecologiştii atenţionează asupra aerului poluat. Pe teritoriul țării a fost observată o creștere a cantității de praf în aer. Aceasta este cauzată de masele de aer care vin dinspre Asia Centrală, din zonele deșertice ale Uzbekistanului și Turkmenistanului. Informațiile au fost prezentate de Agenţia de Mediu.

Particulele de praf au depășit de 1,4 ori limita normală în Chișinău

Datele monitorizate de stațiile automate arată că particulele de praf (PM10) au depășit de 1,4 ori limita normală în Chișinău. Totodată, în satul Mateuți, raionul Rezina, acestea au fost de două ori mai multe decât valorile admise.

Nor de praf/Sursa foto: www.mediafax.ro

De asemenea, particulele mai fine (PM2,5) au depășit cu 1,3 ori limita în aceeași localitate. Aceste niveluri nu prezintă riscuri semnificative pentru sănătate și pot fi considerate episoade scurte de poluare temporară. Vântul va ajuta la disperarea poluanților, ceea ce va îmbunătăți calitatea aerului.

Inhalarea particulelor fine de praf poate provoca iritații ale căilor respiratorii

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a anunțat că norul de praf, provenit din Asia, nu prezintă un risc sporit pentru sănătatea publică. Totuși, este important să fim conștienți de posibile consecințe ale inhalării particulelor mici de praf asupra sănătății.

Inhalarea particulelor fine de praf poate provoca iritații ale căilor respiratorii, simptome precum tuse, strănut, dificultăți de respirație și poate agrava afecțiunile respiratorii existente. De asemenea, se poate afecta calitatea aerului, redusă vizibilitatea, cu impact asupra calității vieții în general.

Astfel, cele mai vulnerabile sunt persoanele cu astm bronșic, cei care suferă de boli bronho-pulmonare cronice, persoanele cu infecții respiratorii și alergii respiratorii. Mai vulnerabile sunt și persoanele în etate și copii mici.

Nor de praf/Sursa foto: newsmaker.md

Astfel, pentru a proteja sănătatea plămânilor, specialiștii în sănătate recomandă să evitați expunerea la aer liber pe durata acestor episoade. Totodată, evitați activitățile fizice intense în aer liber și deplasările de lungă durată.

Dacă nu puteți amâna deplasarea în aer liber și suferiți de o boală respiratorie cronică sau alergii, este important să aveți medicamentele corespunzătoare cu dumneavoastră.

Nu este pentru prima oară când în Republica Moldova pătrund nori de praf. În luna aprilie curent, țara a fost acoperită de o masă de aer cu particule de praf saharian.

De asemenea, în septembrie curent, Republica Moldova a fost traversată de un val de praf din zonele deșertice Karakum, Asia Centrală. Potrivit Agenției de Mediu, vântul puternic a favorizat depunerea acestor particule pe suprafețele expuse.