Republica Moldova are șansa istorică de a recupera Transnistria, crede fostul șef SIS

Republica Moldova are șansa istorică de a recupera Transnistria, crede fostul șef SIS

Republica Moldova are șansa istorică de a își recupera raioanele ocupate de separatiștii transnistreni, consideră fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Balan.

Republica Moldova ar trebui să recupereze controlul în Transnistria

„Toate marile puteri, SUA, Marea Britanie, Franța, ne-ar sprijini”, a mai spus fostul șef al spionilor, într-un interviu pentru presa din Ucraina.

Fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate consideră că numirea lui Alexei Danilov, cel care a condus Consiliul Național de Securitate al Ucrainei, în funcția de ambasador în Republica Moldova, este foarte sugestivă. Ar fi vorba, de fapt, despre o schimbare de atitudine a Kievului în raport cu potențialele riscuri, care se pot amplifica suplimentar în cazul în care Rusia își consolidează pozițiile în Republica Moldova.

Alexandru Balan mai spune că, în prezent, crește tensiunea din Republica Moldova, mai ales pe fondul coalizării politicenilor pro-Putin de la Chișinău în blocul politic „Pobeda”, condus de condamnatul fugar Ilan Șor, alături de Marina Tauber, recent decorată de Vladimir Putin și de bașcana din Găgăuzia, Evghenia Guțul.

Găgăuzia, rol foarte important pentru Putin

Fostul șef al SIS a mai spus că, în acest moment, Găgăuzia are un rol foarte important în jocul Kremlinului, cu referire la desele vizite ale bașcanei în Rusia și la apartenența acesteia la grupul putinist condus de Ilan Șor.

„Pe vremea șefiei mele la Serviciul de Securitate și Informații, am angajat activ resursele instituției pentru a contracara tot felul de activități care provin din Transnistria și Găgăuzia. Dar activitățile SIS în această direcție au fost stopate la numirea următorului guvern”, a declarat Alexandru Balan.

Moldova ar trebui să vadă ce a făcut Azerbaidjan

Totodată, fostul director al spionajului moldovenesc consideră că numirea fostului său coleg, Alexandr Esaulenco, ca ambasador al Republicii Moldova la Baku în perioada în care Azerbaidjanul și-a restabilit integritatea teritorială și a preluat controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah „ar trebui să ia o hartă a Azerbaidjanului și să alerge urgent la doamna Sandu cu propuneri”.

Alexandru Balan a epxlicat că scenariul nu ar trebui să fie identic cu cel din Nagorno-Karbaha, dar că experiența acestui stat ar trebui analizată. Fostul șef al SIS a mai spus că Republica Moldova nu ar trebui să adere doar la Uniunea Europeană, ci și la NATO.