Republica Moldova are mari probleme demografice. Raport alarmant al CIA

Republica Moldova are mari probleme demografice. Raport alarmant al CIA Populație. Sursa foto: Blvdone | Dreamstime.com

Republica Moldova se confruntă cu mari probleme demografice, după cum se arată într-un raport făcut public de Agenția Centrală de Informații a SUA (Central Intelligence Service – CIA). Și asta pentru că, într-un clasament mondial întocmit de oficialii Agenției, țara se află pe primele locuri la capitolul mortalitate.

Un raport al CIA arată că Republica Moldova are mari probleme la capitolele natalitate și mortalitate

În schimb, la polul opus, cel al natalități, se poziționează în coada ierarhiei. Datele respective au fost publicate pentru anul în curs. Au fost inventariate 228 de țări. Conform numărului de decese la 1000 de locuitori (14,2), Republica Moldova ocupă locul 8 în lume. La capitolul nașteri (8,4) se poziționează pe locul 208.

În ceea ce privește rata deceselor, este depășită doar de câteva state din Europa, în frunte cu Ucraina.

Recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova

Sursa foto: Arhiva EVZ

La capitolul nașterilor, se află în fața a doar 20 de state, majoritatea din Europa, ultimul loc fiind ocupat de Ucraina, după cum se mai arată în raportul respectiv.

În acest an a fost organizat un recensământ național. Localitățile de pe partea stângă a Nistrului nu au fost inventariate

În acest an, autoritățile de la Chișinău au organizat un recensământ național. Care s-a încheiat în luna iulie. A fost acoperit tot teritoriul țării, mai puțin localitățile de pe partea stângă a Nistrului.

Datele preliminare ale recensământului vor fi anunțate public în termen de șase luni de la încheierea colectării datelor. Estimativ ar fi vorba despre data de 7 ianuarie 2025. Anunțul a fost făcut de șefa adjunctă a Biroului Național de Statistică, Aurelia Spătaru. Există șansă, însă, ca chipa de recensământ intenționează să publice aceste rezultate preliminare încă din luna decembrie a acestui an.

„Sperăm că vor fi utilizate la maximum atât de elaboratorii de politici cât și de mediul academic, de cercetători, de sociatatea civilă, organizațiile internaționale, partenerii externi”, afirma Aurelia Spătaru, pentru radiomoldova.md.