Autoritățile moldovene cedează în fața fermierilor moldoveni, aceștia vor putea să exporte grâu și zahăr dar și ale produse cerealiere.
Președintele comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea, a declarat că la următoarea ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va fi luată decizia privind anularea interdicției de a exporta grâu. „La ședința Parlamentului de astăzi, va fi prelungită situația de urgență, iar la prima ședință a CSE se va lua decizia cu privire la anularea interdicțiilor de export a grâului”, a declarat Bolea.
Bolea a adăugat că „nimeni nu-i consideră pe agricultori oponenți, dușmani sau jucători politici”. „Sunt niște oameni care se confruntă cu probleme foarte mari, de asta ne-am axat pe producătorii mici și medii, care din cauza marilor monopoliști, ce dictează prețurile de achiziții, sunt prejudiciați”, a spus deputatul PAS, Vladimir Bolea.
Precizările au fost făcute de către deputatul moldovean în contextul în care anterior primul ministru Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, declara că protestele fermierilor moldoveni ar avea conotații politice.
Fermierii moldoveni au cerut compensații pentru achiziția de motorină
Printre revendicările recente ale Asociației Forța Fermierilor care au organizat recent mai multe proteste în raioanele Rezina, Căușeni, Ungheni și Fălești s-a numărat și anularea interdicției de export a produselor cerealiere. Fermierii moldoveni au cerut compensații pentru achiziția de motorină, îngrășăminte și pesticide. Aceștia au susținut că majorarea record a prețurilor, precum și problemele ce țin de exporturi „constituie o consecință inclusiv a inacțiunii autorităților”.
La data de 25 februarie Comisia pentru Situații de Urgență a Republicii Moldova a luat decizia ca pe perioada stării de urgență să se interzică exportul grâului și zahărului din Republica Moldova, începând cu data de 1 martie. Premierul moldovean Natalia Gavrilița declarat atunci că „statul moldovean a ajuns la limita stocurilor necesare pentru asigurarea securității alimentare. Interdicția de export de grâu și zahăr este importantă în special acum când avem un flux migrațional ridicat iar cererea pentru produse alimentare va crește”.