Republica Moldova, acord de securitate cu Marea Britanie

Republica Moldova, acord de securitate cu Marea BritanieMaia Sandu David Lammy. Sursa foto: Facebook

Republica Moldova și Marea Britanie au semnat un nou acord de parteneriat pentru securitate şi apărare cu Chişinăul pentru a putea face faţă efectelor invaziei Rusiei în Ucraina.

Republica Moldova, ajutată în consolidarea democrației

Republica Moldova și Marea Britanie au semnat acest acord după ce Maia Sandu a discutat cu șeful diplomației britanice, David Lammy, despre aprofundarea relațiilor bilaterale, stabilitatea regională și consolidarea democrației în Republica Moldova.

Miniştrii de Externe ai Marii Britanii şi României au venit la Chişinău la puţin peste două săptămâni după ce preşedintele pro-european Maia Sandu a câştigat un nou mandat.

Marea Britanie precizează că parteneriatul de securitate urmăreşte „să se bazeze pe cooperarea extinsă dintre cele două ţări şi să consolideze rezilienţa Republicii Moldova împotriva ameninţărilor externe”.

Maia Sandu a mulțumit Marii Britanii pentru sprijinul oferit în modernizarea economiei Moldovei, inclusiv în domenii precum dezvoltarea mediului de afaceri, reforma justiției și tranziția energetică:

„Un parteneriat economic solid contribuie nu doar la prosperitatea noastră, ci și la consolidarea democrației și rezilienței țării”.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, podium şi textRepublica Moldova, ajutată în consolidarea democrației. Sursa foto: Facebook

David Lammy sprijină cetățenii moldoveni din Regatul Unit

Marea Britanie și Republica Moldova au încheiat, de asemenea, un acord privind readmisia, pentru a asigura întoarcerea în Moldova a cetăţenilor săi care se află ilegal în Marea Britanie.

S-a convenit un acord de două milioane de lire sterline (2,52 milioane de dolari) pentru îmbunătăţirea protecţiei Moldovei împotriva atacurilor cibernetice şi un grant de cinci milioane de lire sterline pentru îmbunătăţirea serviciilor de sănătate pentru refugiaţi.

Ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, a salutat rezultatul alegerilor din Moldova şi a declarat că întâlnirea tripartită a subliniat „hotărârea României şi a Regatului Unit de a lucra împreună pentru a sprijini ferm Moldova”.

Republica Moldova, schimburi comerciale cu Marea Britanie

Discuțiile au abordat, de asemenea, perspectivele economice, iar șefa statului a evidențiat necesitatea intensificării eforturilor comune pentru a stimula schimburile comerciale dintre Republica Moldova și Regatul Unit.

Eliminarea taxelor vamale pentru mai multe produse agricole moldovenești și prelungirea acordului de liber schimb până în 2029 oferă un potențial semnificativ pentru extinderea exporturilor moldovenești, iar cooperarea pentru valorificarea acestor oportunități rămâne o prioritate, se arată în comunicatul emis de către presedinte.md.