Reprezentant OPTAR: ”Funcționarii Primăriei Timișoara, ai Prefecturii și Poliției Rutiere nu cunosc legislația”

Reprezentanții OPTAR – Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România atrag atenția că funcționarii Primăriei Timișoara, ai Prefecturii și Poliției Rutiere nu cunosc legislația rutieră. Asta după ce primăria a luat hotărârea de a scoate în afara legii metode alternative de mobilitate asimilate, priun lege, pietonilor. Or, o hotărțre a Consiliului local nu poate fi mai tare ca o lege.

Specialiștii în transportul alternativ din București susțin, citați de Tion.ro, că indicatoarele rutiere privind accesuș rolelor și bicicliștilor pe străzile pietonale nu au nicio legătură cu legislația din România și că, de fapt, contrazic OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

„Este incredibil ce se întâmplă în Timișoara! După ce în consiliul local a fost adoptată o hotărâre prin care se dorește interzicerea rolelor și trotinetelor în zona centrală (HCL adoptat în 4 iulie), acum apar indicatoare rutiere care n-au legătură cu legea din România. Asta este o dovadă a faptului că nu numai funcționarii Primăriei Timișoara și cei din Prefectură nu cunosc legislația elementară privind circulația pe drumurile publice, dar și Poliția Rutieră este în aceeași situație. Deoarece este posibil ca unii să nu înțeleagă: 1 – Legislația din România prevede că rolele, trotinetele și skateboardurile sunt asimilate pietonilor. Adică, acestora le este permis să meargă peste tot pe unde merg pietonii. O hotărâre locală nu poate să fie contrară unei legi adoptate de Parlamentul României. Totuși, Primăria Timișoara, Consiliul Local Timișoara și Prefectura Timiș nu au sesizat faptul că încalcă legea. 2 – Ca o continuare a punctului 1, în Timișoara au apărut indicatoare de acest tip, sub care se regăsesc indicatoarele adiționale. Indicatorul alb cu bordură roșie interzice accesul vehiculelor. De aceea, aberația «cu excpția role și skateboard» demonstrează faptul că nici Poliția Rutieră din Timișoara nu prea cunoaște semnificația indicatoarelor. Rolele și skateboardurile nu sunt vehicule, sunt asimilate pietonilor. Pentru cei care nu știu, indicatoarele rutiere se montează doar cu avizul Poliției Rutiere”, a explicat, pentru sursa citată, Marian Ivan, reprezentant al Organizației pentru Promovarea Transportului Alternativ în România.

Reamintim că Hotărârea adoptată în 4 iulie de către Consiliul Local Timișoara, spune că deplasarea prin zona de promenadă cu trotinete, role, skateboarduri, monocicluri, hoverboarduri, segway-uri și alte mijloace de locomoție, cu excepția cărucioarelor cu rotiere sau a cărucioarelor pentru copii este o contravenție și se sancționează cu amendă între 200 și 800 de lei.