Evenimentul Zilei > International > Represaliile Kremlinului. Editorialistul EVZ, pe lista neagră a lui Putin
Represaliile Kremlinului. Editorialistul EVZ, pe lista neagră a lui Putin

Represaliile Kremlinului. Editorialistul EVZ, pe lista neagră a lui Putin

Moscova a interzis intrarea în Rusia a 89 de politicieni, funcționari și lideri militari. Printre cei cinci români vizați se numără și Iulian Chifu, comentator de politică externă

UE a calificat interdicția „total arbitrară și nejustificată” și a declarat că Rusia nu a oferit nici o explicație pentru această măsură. Bruxelles-ul a cerut în repetate rânduri Moscovei „lista neagră”, însă fără rezultat până la sfârșitul săptămânii trecute. Sâmbătă, un oficial european a declarat: „Autoritățile ruse neau comunicat lista cu cele 89 de nume. Nu avem însă nici o informație privind baza legală, criteriile și procesul de selecție.”

Lista celor cărora li s-a interzis accesul în Rusia nu a fost oficial dată publicității, însă ea a apărut pe un site german.

Printr-un înalt oficial al Ministerului rus de Externe, citat de TASS, Moscova a confirmat că a trimis statelor membre UE o listă cu persoane care au interdicție de a intra în Rusia, însă a preferat să se abțină de la comentarii privind persoanele incluse pe listă.

Oficialul a declarat că Moscova le-a recomandat de mult emisarilor statelor care au impus sancțiuni Rusiei să se adreseze consulatelor acestei țări înainte de vizite, pentru a afla dacă li se permite intrarea.

„Însă partenerii noștri au preferat să nu facă acest lucru și a cerut să fie notificați prin canalele diplomatice. În această idee au fost trimise listele”, a precizat înaltul funcționar al MAE rus.

Acesta a explicat că măsura impusă de Moscova este o „etapă reciprocă” față de acțiunile Bruxelles- ului. „Acest lucru s-a făcut ca răspuns la o campanie de sancțiuni impuse Rusiei de către unele țări din UE conduse de Germania”, a explicat oficialul de la Ministerul rus de Externe.

„Dacă acesta este prețul, merită”

Cinci români se află pe lista neagră a Moscovei: Iulian Chifu – fost consilier al președintelui Traian Băsescu și, actualmente, președinte al Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning, Eugen Tomac – lider al Partidului Mișcarea Populară, Gheorghe Hațegan, director adjunct Transgaz, Adrian Cioroianu – fost ministru de Externe, Liviu Chondon – comandor al Forțelor Navale Române.

Câțiva dintre ei au comentat interdicția. Iulian Chifu, editorialist al ”Evenimentului zilei”, a declarat: „Dacă acesta este prețul pentru a comenta liber și argumentat încălcarea de către Rusia a regulilor dreptului internațional și a angajamentelor de securitate europene în Georgia și Ucraina, merită”.

La rândul său, Eugen Tomac a comentat: „Eu știu că România a fost amputată în urma unei decizii luate de Kremlin și poziția și politica Rusiei față de România și față de românii de peste Prut nu s-a schimbat cu nimic în ultimii o sută de ani”.