Jurnalismul și informațiile suferă din cauza pandemiei coronavirus. Reporterii fără frontiere au lansat miercuri un observator pentru libertatea presei pe timpul epidemiei Covid-19.
Acest observator trebuie să măsoare regulat „impactul pandemiei asupra jurnalismului”, documentând „cenzura de stat, dezinformarea deliberată și efectele acestora asupra dreptului la informații fiabile”, specifică RSF într-un comunicat de presă.
„Observator 19” prevede, de asemenea, „recomandări pentru promovarea practicii jurnalismului”. Numele iniţiativei făcând referire atât la numele bolii Covid-19 cât şi la articolul 19 din Declarația universală a drepturilor omului („Toată lumea are dreptul la libertatea de opinie și de exprimare”).
”Unele dintre focarele cele mai puternice de covid-19, precum China sau Iranul sunt ţări în care presa nu-şi poate îndeplini funcţia de informare a cetăţenilor”, subliniază secretarul general al RSF Christophe Deloire.
”Este urgent să se dea socoteală, în mod exhaustiv şi onest, cu privire la obstacole ridicate în calea libertăţii presei şi la încercări de manipulare a informaţiei în contextul acestei epidemii fără precedent”, insistă el.
Organizaţia nonguvernamentală (ONG) deplânge, între altele atât o multiplicare în mai multe ţări africane, precum Republica Democratică Congo sau Senegal, a unor acte de intimidare, agresiunii şi cenzurii vizând jurnaliştii şi presa de pe continent care acoperă criza sanitară în curs, cât şi atacuri repetate ale preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro la adresa presei, notează lorientlejour.