Vama Veche, cea mai iubită destinație a litoralului românesc, care în vremuri normale mustește de muzică dată la maxim și distracții care țin până la răsăritul soarelui, s-a transformat în câteva zile, din cauza măsurilor luate de autorități, într-un sat liniștit, cu atmosferă boemă
Ulița principală a satului Vama Veche este, la orele prânzului, aproape goală. Micii comercianți dormitează sub umbrele, în așteptarea clienților. Alții împletesc brățări din cârpă colorată, șterg magneții prăfuiți și fac ordine, reașezând în rafturi șalvarii de Nepal, care au mare succes în Vamă. Tineretul stă la terase, luând masa de prânz servită de ospătari cu măști pe față. Trei „vamaioți”, deja amețiți, încearcă să agațe două fete oferindu-le o îmbrățișare gratuită, dar sunt refuzați. Afișele cu „No more free hugs” recomandă evitarea acestei forme de socializare.
Nici pe plajă nu este prea aglomerat, turiștii stau la soare suficient de distanțați unii de alții. Umbrelele unduioase și marea de un verde turcoaz completează tabloul exotic al Vămii. E liniște. La o sută de metri mai spre sud, de la Corsarul, se aude muzica aproape în surdină. Vine de fapt de la barul de dedesubt, amplasat chiar în buza mării, lângă pianul pe care îl știe toată lumea. Cocktailurile răcoroase sunt servite de barmani mascați care îți aduc băutura la șezlong.
Decizia primăriei Limanu și a șefilor de terase din Vama Veche de a mai domoli petrecerile, dând muzica mai încet, a fost de fapt cea care a schimbat înfățișarea satului. Totul s-a stabilit în urma întâlnirilor dintre primar, poliție și șefii de terase, cei care de fapt sunt motoarele distracției, aducând turiștii în Vama Veche. Spaima de pandemie și de sancțiunile date în ultimul weekend au fost mai mari decât petrecerile cu sute de participanți care „făceau vânzare”.
DJ-ii din Vama Veche, trimiși în șomaj tehnic
„Într-adevăr, lucrurile nu erau în regulă. Turiștii și localnicii nu respectau în niciun fel distanțarea socială și puteam să ajungem exact cum spuneau și autoritățile centrale, că Vama Veche poate deveni un focar sau că Vama Veche e la un pas de a fi închisă”, spune primarul Daniel Georgescu. Așa că, împreună, au convenit ca în weekenduri muzică să fie dată mai încet, la nivel ambiental. „No more dancing”, i-au zis campaniei.
Daniel Georgescu susține că toți șefii de terase au fost de acord:„Toți erau, cred, speriați, chiar îngroziți de ce s-a întâmplat în ultimul timp. Toți și-au dorit să trecem la niște măsuri de siguranță și asta a fost cea mai bună soluție”. Ciprian Roșu este administratorul unui bar de pe plajă. „Nu vrem ca Vama să se închidă, nimeni nu-și dorește asta și tocmai din acest motiv o să mergem pe trendul acesta frumos. Vine lumea, un pahar de vin, un cocktail bun, muzică bună, priveliștea frumoasă”, spune tânărul, sperând „să ajungem din nou în normalitate”.
Cornel Lazăr, proprietarul unei pensiuni susține că este dificil să se păstreze distanțarea socială pe plajă, fiind domeniu public. „Așa că am zis că în acest weekend să nu mai dăm muzică pe plajă, să nu mai organizăm petreceri. Ne-am pus DJ-ii în șomaj tehnic în week-end”. Numărul crescut de îmbolnăviri din țară i-a pus pe comercianți în gardă „ca nu cumva să revenim la starea de urgență”, fiind conștienți că „ne va afecta financiar, dar în perspectiva unei închideri totale sau a unei carantinări a localității Vama Veche, preferăm să renunțăm la o parte din încasări și să putem să ducem sezonul până la capăt”.
Indrăgostiți, necondiționat, de Vama Veche
Surprinzător, și cu mici excepții ale unor adolescenți care se laudă că au venit cu boxele de acasă, sau câțiva tineri dezamăgiți care au venit pentru „distracție adevărată”, mai toți turiștii agreează decizia unanimă a autorităților și agenților economici din Vama Veche. „Este o decizie elegantă, din care toată lumea ar trebui să aibă de câștigat, să fie un echilibru pentru toți. Să sperăm că, nu peste mult timp, o să se întoarcă acele petreceri celebre, dar, pe moment, toată lumea trebuie să înțeleagă contextul și realitatea din jurul nostru”, declară un turist din Craiova.
Declarațiile tinerilor din Vama Veche par ireale. Spun că nu glumesc atunci când acceptă decizia. „Nu cred că a împiedicat pe cineva să se simtă bine și mai mult decât atât, să ne simțim și în siguranță. E o decizie foarte bună, din partea celor care au afaceri deschise aici. Distracția nu a fost impactată cu absolut nimic. Distracția a continuat, dar a fost în limita decenței, evident. Suntem educați, suntem principiali”, explică apăsat un alt turist din Craiova.
Iar o tânără din București, abia sosită în țară din China, este îndrăgostită de Vama Veche. „Statul la terasă, bronzatul și faptul că ne putem bucura de apa asta care este foarte caldă și de atmosfera plăcută, înseamnă distracție. Că la urma urmei de asta aveau oamenii nevoie, să se relaxeze și să stea departe de mediul acela închis în care am stat până acum”. Turista spune că Vama este puțin mai scumpă decât Beijing-ul dar „e rezonabil, mai scump decât era odată, însă prefer Vama Veche tocmai pentru atmosfera pe care o are locul acesta și pentru amintirile tinereții. O iubesc, oricum, chiar și în pandemie”.