Editura Evenimentul si Capital

Reportaj de MITING cu expaţi din Vaslui şi Făgăraş. Un debut cam fâsâit

A venit de la Milano unde s_a stabilit acum 28 de ani FOTO: Doamna Cora Munteanu
Autor: | | 1 Comentarii | 4086 Vizualizari

Mitingul expaţilor români a început cam moale. Deşi se sunase goarna pentru adunarea de „platoul” din faţa Guvernului, la ora 9.40, nu erau strânşi decât cam 100 de inşi

Până la amiază, numărul abia dacă s-a dublat şi din numărul total, un sfert erau jurnalişti, alt sfert jandarmi şi poliţişti, al treilea sfert bucureşteni şi doar vreo 25 de „diasporezi”. În piaţă domnea o atmosferă de picnic. La umbra unei rulote leneveau nişte românaşi stabiliţi în Italia şi Spania. Mai erau vreo trei corturi din care intrau şi ieşeau nişte tineri imberbi. Fondul sonor era asigurat de aceiaşi mitingişti de profesie cu megafoane ieftine şi sirene pe baterie. Prezenţa jandarmilor şi poliţiştilor era destul de discretă. Ba, mai mult, cei de la Rutieră aprobau tacit, din cap, traversarea contravenţională către ţarcul din Piaţa Victoriei.

Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara

Adrian Ciucă, de 63 de ani, inginer în fizică nucleară şi membru fondator al „Asociaţiei Românilor din Italia” e cu un panou în mână pe care este scris: Milano. Omul a emigrat în Italia, în 1990, când a ajuns acolo cu ocazia Campionatului Mondial de Fotbal. A profitat şi a cerut azil politic pe care l-a primit pe loc, mai ales că era şi revoluţionar, iar cererea sa survenea imediat după mineriada din iunie '90. A devenit cetăţean italian din 1996, dar nu a renunţat şi la cea a ţării natale. „Nu ştiu exact câţi am venit din Milano. Cred că suntem vreo 40, că fiecare a plecat de capul lui. Nu a fost nimic organizat! Sunt aici pentru că am aceleaşi revendicări, ca în decembrie '89! Vreau aplicarea Punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara!”, aproape că se răsteşte expatul.

Muncim afară şi plătim impozite în ţară!”

Cineva, un apropiat după cum îi vorbeşte, îl completează pe româno-milanez: „E un buboi care trebuie să se spargă. Am avut încredere în Băsescu, da' a fost un golan şi ăla... Da' ăştia sunt delicvenţi de-a dreptu'!”. Lângă ei, un puşti cu un crac de la trening suflecat şi o coroană de flori pe a cărei banderolă scrie „Mu... PSD”, râde: „Io am venit la agăţat!”.

Mult mai serioşi sunt Sebastian Mihaiu şi soţia sa, Lăcrămioara Stoica, ambii din Făgăraş şi emigraţi la Torino de 18 ani. Ea este menajeră şi el instalator de uşi blindate şi termopane. „Ăştia de acum sunt la fel de ticăloşi precum comuniştii”, spune, pe silabe, bărbatul, semn că nu prea are ocazia să se exprime des în limba maternă. Ea e mai guralivă: „Ne deranjează corupţia şi minciuna. Noi suntem români get-beget. Problema este că suntem îndepărtaţi de cei din ţară şi batjocoriţi. Pe bărbaţii noştri, care muncesc din greu, îi fac căpşunari şi pe nouă, femeilor, ne spun că suntem curve! Şi noi plătim impozite şi aici şi acolo, că toţi banii îi aducem în ţară şi îi investim în case şi pământ!”.

PROTESTE de amploare, in Bucuresti, dupa anuntul lui Toader! Ce se intampla ACUM, in Piata Victoriei

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI