Ministrul Bogdan Aurescu a catalogat limbajul lui Péter Szijjártó la adresa președintelui României drept inacceptabil și lipsit de respect. Reprezentantul MAE a calificat declarația oficialului din țara vecină ca fiind „complet nejustificată și disporporționată” și au transmis că resping ”ca inacceptabil și lipsit de respect limbajul demnitarului ungar cu privire la șeful statului român”.

Péter Szijjártó a spus despre Klaus Iohannis că ar fi un politician antimaghiar deoarece a atacat la CCR o lege care permitea Guvernului să inițieze negocieri cu partea maghiară pentru deschiderea unui punct frontieră între Beba Veche (România) și Kubekhaza (Ungaria).

„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu surprindere de reacția complet nejustificată, disproporționată și scoasă din context a ministrului ungar al afacerilor externe, postată astăzi pe pagina sa de Facebook, cu privire la transmiterea de către Președintele României către Curtea Constituțională a României a unei sesizări de neconstituționalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria)”, se arată într-un comunicat emis de MAE.

Sursa citată precizează că decizia Președintelui României nu vizează oportunitatea deschiderii acestui punct de trecere a frontierei comune și nu este îndreptată împotriva Ungariei sau a minorității maghiare din România.

„Această decizie este, de fapt, fundamentată pe necesitatea respectării dispozițiilor constituționale referitoare la separarea puterilor în stat, deoarece, potrivit legislației române, inițiativa declanșării negocierilor pentru încheierea unui acord internațional aparține exclusiv puterii executive, neputând fi decisă printr-o lege”, mai precizează comunicatul.

Ministrul Aurescu subliniază că partea română își menține interesul de construire a unei relații autentice de bună vecinătate și de cooperare în beneficiul reciproc al cetățenilor noștri, indiferent de etnie.

„De altfel, în punctul de vedere din luna mai 2020 al Guvernului României cu privire la această propunere legislativă se menționează explicit intenția la nivel executiv de a fi întreprinse demersurile uzuale, conform normelor aplicabile și practicii curente, în vederea consultării autorităților competente cu privire la inițiativa încheierii unui Acord cu partea ungară în vederea deschiderii punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche-Kubekhaza”, menționează comunicatul.

În concluzie, se mai spune, scoaterea din context a intențiilor reale ale părții române denotă inclusiv lipsa informării și documentării adecvate a părții ungare cu privire la motivația sesizării de neconstituționalitate care sunt disponibilă public.

Budapesta atac dur la Iohannis: „Este antimaghiar”. Ce-i supără pe unguri