Replică după învinuirile de atac raider la Gările Auto. APP: Au refuzat să coopereze în mod voluntar

Sursa foto: Facebook

Republica Moldova. S.R.L. „Gările Auto Moderne” a contestat nota Agenției Proprietăți Publice (APP), prin care a fost somată să întoarcă statului activele. Reprezentanții companiei acuză un atac raider, iar APP susține că firma nu și-a onorat angajamentele asumate în 2018.

Într-un comunicat de presă, APP explică faptul că autoritățile au fost forțate să inițieze procedura de preluare unilaterală, după ce agentul economic a refuzat să coopereze în mod voluntar.

Instituția mai declară că, așa cum compania „Gările Auto Moderne” a epuizat toate căile de atac a deciziei de rezoluțiune a contractului, statul urmează să-și preia bunurile.

„Partenerul privat nu a respectat obligațiile asumate privind garanția de bună execuție, care presupuneau garanții a câte 5 milioane de lei pentru fiecare an investițional, garanție neprezentată începând cu anul 3 de contract, fapt care a servit temei de rezoluțiune a contractului. După emiterea notificării de rezoluțiune din 2022, partenerul privat a contestat decizia de rezoluțiune a contractului, solicitând instanței de judecată suspendarea executării acesteia, solicitare respinsă atât de instanța de fond, cât și de către instanța de recurs. Prin urmare, la momentul actual nu există niciun impediment legal pentru preluarea activelor și a bunurilor”, se arată în comunicatul APP.

Sursa foto: Facebook

Preluare după doi ani de la anularea contractului

Ieri, conducerea companiei a blocat transmiterea către stat activelor, după ce a pierdut în instanță procesul împotriva APP.  Statul a desfăcut, cu doi ani în urmă, contractul obținut de companie pe timpul guvernării democrate, invocând neîndeplinirea obligațiunilor asumate.

Reprezentanții APP au mers la SRL „Gările Auto Moderne” pentru a prelua forțat activele. Aceștia au prezentat conducerii societății ordinul semnat de directorul general al APP, pe data de 12 august.

Andrei Iosip, reprezentantul companiei, a declarat că nu a fost invitat la audieri. Totodată, a declarat că va uza de dreptul de a contesta ordinul.

„Ordinul dumneavoastră a fost contestat cu 10 minute în urmă. Este depusă cerere prealabilă privind contestarea ordinului și suspendarea lui. Dacă se depune o cerere de suspendare a executării, aceasta poate fi executată doar după soluționarea acestei cereri”, a declarat Iosip pentru IPN.

Ce prevedea contractul de concesiune

Contractul de concesiune a autogărilor a fost semnat pe 17 decembrie 2018, în timpul Guvernului Pavel Filip, pe un termen de 25 de ani.

Ulterior, s-a constatat că, la câteva zile de la fondare, firma a obținut dreptul  asupra întregii reţele de gări auto din ţară.

Conform contractului, partenerul privat s-a obligat să modernizeze 30 de gări și stații auto, iar aceste lucrări nu vor depăși trei ani.

Sursa: Facebook

Investiții insuficiente și justificări fără acoperire

În anul 2022 a fost formată o comisie care a evaluat toate contractele de concesionare încheiate de guvernarea democrată. Membrii comisiei au descoperit că SRL „Gările Auto Moderne” a investit mai puține mijloace.

Mai mult, raportul arată că au fost constatate întârzieri la executarea planului de investiții. Reprezentanții companiei au invocat diverse justificări, dar în lipsa documentelor confirmative.