ANRE anunță că repartitoarele de costuri devin obligatorii din ianuarie 2025. Proprietarii de apartamente conectate la sistemul centralizat de termoficare mai au două luni să-și monteze astfel de echipamente.
De la 1 ianuarie 2025, factura pentru încălzirea locuinței va fi calculată în baza datelor furnizate de contorii montați pe calorifere. În România există în jur de un milion de apartamente, dar numai în jumătate au fost montate repartitoare.
ANRE prezintă informații despre repartitoare
Legea nr. 325/2006, privind serviciul public de alimentare cu energie termică definește repartitoarele de costuri drept aparate destinate măsurării consumului de energie termică. Potrivit ANRE, repartitoarele măsoară energia termică conținută în apa caldă și volumul apei calde de consum care trece prin aparat.
Potrivit legii, proprietarii de apartamente conectate la sistemul centralizat de termoficare au obligația să monteze astfel de echipamente până la finalul lui 2024. Montarea este obligatorie indiferent dacă blocurile sunt reabilitate termic sau nu. Astfel, consumul de energie termică va fi contorizat individual pentru fiecare locuință, iar proprietarii își vor putea aprecia singuri costurile.
„Prin montarea şi utilizarea corespunzătoare a sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire (repartitoare şi robinete termostatice), de către proprietarii/ locatarii apartamentelor şi spațiilor cu altă destinație decât cea de locuinţă dintr-un condominiu, în funcție de confortul termic dorit, temperaturile exterioare, prețul energiei termice, disponibilitățile financiare, etc., se poate realiza reducerea semnificativă a consumului de energie termică la nivel de apartament şi respectiv condominiu”, arată ANRE în ghid.
O altă măsură impune ca, din 2027, să existe numai contoare și repartitoare pentru căldură cu citire la distanță.
Persoanele cu venituri mici primesc ajutor de stat
Potrivit informațiilor furnizate de ANRE, persoanele vulnerabile primesc un ajutor pentru montarea de repartitoare. Valoarea acestuia este de până la 750 de lei și va fi acordat familiilor familiilor şi persoanelor care au venituri lunare egale sau mai mici de 2.000 lei. Banii sunt destinați achiziţiei şi montării sistemelor de repartitoare până la 31 decembrie 2025.
Banii vor fi decontați solicitanților doar după ce vor fi montate repartitoarele, de către o companie autorizată. Aceștia trebuie să prezinte procesul-verbal de montare şi a factura. Fondurile vor fi alocate prin intermediul unui „card pentru repartitoare,” distribuit prin Compania Naţională „Poşta Română” S.A.
„Ne dorim ca fiecare familie vulnerabilă să poată beneficia de facturi mai mici şi de un control mai precis asupra consumului de energie. Avem încredere că această măsură va aduce o îmbunătăţire în calitatea vieţii celor care sunt afectaţi de creşterile de preţuri”, spunea, zilele trecute, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
ANRE pune la dispoziție lista firmelor autorizate
Costurile de montare ale unui astfel de aparat sunt în medie 200 - 300 de lei. Montarea trebuie făcută de firme autorizate, mai ales în cazul celor care solicită ajutorul financiar de stat. ANRE pune la dispoziție și o listă de asemenea companii care pot monta sau exploata sisteme de repartizare a costurilor pentru încălzire și apă caldă de consum în apartamente.
Astfel, cei interesați pot obține datele de contact ale titularilor de autorizații și pot afla informații despre tipurile de echipamente pe care le pot monta sau exploata. De menționat că pentru citirea repartitoarelor de costuri, firmele solicită un tarif de 7 lei pe calorifer.
Cei care nu se conformează legii și nu montează repartitoare de costuri vor suporta consecințe, arată ANRE. Potrivit reglementărilor în vigoare, aceștia vor fi sancționați cu amenzi de la 500 lei la 1.000 lei.