Reorganizarea administrativă, restanţă pentru la toamnă
- Carmen Vintil ă
- 28 iunie 2011, 13:16
Deşi UDMR a reuşit pe moment să blocheze proiectul reîmpărţirii administrativ-teritoriale a ţării, preşedintele Traian Băsescu spune că la 1 septembrie va repune pe tapet ideea.
Proiectului reorganizării judeţelor nu i s-a pus capac. Doar suferă o amânare până în toamnă. Preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului să găsească până atunci o modalitate de a "lăsa ţara să respire", să nu mai fie "sufocată" de consiliile judeţene şi filialele locale ale agenţiilor guvernamentale. PDL şi UDMR au găsit rapid principiul, nu şi metoda: sub umbrela mult invocatei descentralizări, deconcentratele subordonate ministerelor vor îmbrăca haina regionalelor structurate pe limitele actualelor regiuni de dezvoltare economică.
Ideea nu constituie o noutate: deconcentratele din subordinea ministrului Elena Udrea, dar şi cele care ţin de ministerele conduse de reprezentanţii UDMR funcţionează încă de anul trecut sub forma unor structuri mai degrabă regionale decât judeţene.
Băsescu nu renunţă
Reorganizarea teritorială nu este un obiectiv pierdut, chiar dacă în acest moment nu există un consens politic, a declarat ieri, în plenul Parlamentului, preşedintele Traian Băsescu.
"Reorganizarea administrativă este necesară. În acelaşi timp, ştiu că nu este un subiect foarte popular, pentru că foarte mulţi profită, spunând: "Vrei să nu mai ai judeţul tău?" Nu ia nimeni conturul judeţului, dar, hai să luăm Consiliul Judeţean, că, conturul îl putem lăsa acolo! Hai, să luăm deconcentratele astea şi să facem, de la nivelul Guvernului, doar inspecţii prin sondaj! Hai să diminuăm numărul de ştampile pe care trebuie să-l primească fiecare cetăţean", le-a cerut Băsescu parlamentarilor.
"Ştiu că nu vă arde de asta, aţi avut o sesiune grea, plecaţi în vacanţă, dar, poate, în vacanţă gândiţi şi, în septembrie poate găsim o soluţie comună să destrămăm plasa asta care apasă pe toate comunităţile", a mai spus şeful statului.
Întrebat la ieşirea din plen ce se poate face cu reorganizarea, preşedintele a spus că el şi PDL nu au putut face mai mult în cât timp UDMR s-a opus.
Coaliţia de guvernământ a decis în şedinţa de ieri să amâne pentru toamnă discuţiile privind reorganizarea pe judeţe. În următoarele luni, o comisie a coaliţiei, formată din câte trei membri ai fiecărei formaţiuni aflate la guvernare, va analiza şi va încerca să găsească cea mai convenabilă formă de reorganizare pentru toate părţile implicate.
Începe reorganizarea deconcentratelor
Liderii UDMR au acceptat în schimb propunerea de rezervă cu care PDL a venit la şedinţă: reorganizarea serviciilor deconcentrate pe actualele regiuni de dezvoltare. În acest caz, actualele direcţii judeţene ar urma să îşi piardă personalitatea juridică şi să devină simple oficii ale regionalelor. Cu acest model, deja implementat de proprii miniştri, UDMR este interesat ca viitoarele oficii, direcţiile deconcentrate de acum, să fie mai uşor controlate de reprezentanţii săi în zonele dominate sau cu pondere semnificativă de populaţie maghiară.
"Nu se pune problema ca pe ocolite regiunile de dezvoltare să capete valoare juridică de unităţi administrative. Actualmente există o serie de regionale, mai multe autorităţi precum CFR, Apele Române, Regionalele Silvice, Patrimoniul Cultural structurate sub această formă. Mai întâi să vedem ce însemnă această reorganizare pe concret. În prezent discutăm ca teorie" ne-a explicat viceliderul deputaţilor UDMR, Marton Arpad.
"Ştiu că nu vă arde de reorganizare. Aţi avut o sesiune grea, plecaţi în vacanţă, dar poate în vacanţă gândiţi şi găsiţi o soluţie la 1 septembrie.“ TRAIAN BĂSESCU, preşedintele României
RESTRUCTURAREA DECONCENTRATELOR
Descentralizarea, un proiect din 2010
Reorganizarea deconcentratelor pe structura regiunilor de dezvoltare nu este o noutate. Unii miniştri UDMR nu au avut nevoie de acordul coaliţiei pentru a-şi descentraliza propriile deconcentrate pornind de la actualele regiuni de dezvoltare.
Anul trecut, ministrul Mediului, Laszlo Borbely anunţa desfiinţarea direcţiilor silvice judeţene ale RomSilva şi înfiinţarea direcţiilor regionale.
În direcţia restructurării Patrimoniului Cultural pe regionale s-a pronunţat şi ministrul Cul turii, Kelemen Hunor. La Sănătate, ministrul Cseke Attila a pregătit deja transferul controlului direcţiilor sanitar-veterinare la regionale.
Ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea a anunţat, luni, că Inspectoratul de Stat în Construcţii va fi reorganizat pe forma regiunilor de dezvoltare economice. În fapt această procedură este mai mult o formalitate, ISC lucrând de ceva vreme la unele proiecte pe varianta celor opt regiuni de dezvoltare.
Regionalizarea Gărzii de Mediu
Cu toate acestea, nu miniştrii Uniunii au reinventat roata în materie. Prima propunere privind reorganizarea instituţiilor deconcentrate pe actuale regiuni de dezvoltare a fost făcută acum un an şi jumătate, când Executivul a primit pe masă o notă de fundamentare semnată de preşedintele Gărzii Naţionale de Mediu, de mocrat- liberalul Silvian Ionescu.
"Aceeaşi schemă aplicată la nivelul instituţilor deconcentrate poate duce la o reducere de posturi, astfel: 117 posturi x 50 de instituţii deconcentrare x 42 de judeţe = 245.700 de posturi", se specifică în documentul citat al instituţiei, reorganizată încă de acum cinci ani sub forma a opt Comisariate Regionale.