Renii mor de foame din cauza încălzirii globale

Institutul Polar Norvegian a anunţat că peste 200 de reni morţi au fost găsiţi în arhipelagul Svalbard. Este cel mai negru bilanţ din 1978 încoace, atunci când populaţia a fost pusă sub observaţie.

Oamenii de ştiinţă au observat că și renii care au supraviețuit suferă din cauza lipsei hranei din ce în ce mai puține. Renii din specia „Rangifer tarandus platyrhynchus” sunt o specie endemică arhipelagului Svalbard, fiind specifici doar acestei regiuni şi sunt foarte importanţi pentru ecosistemul tundrei.

O reducere semnificativă a efectivelor se traduce în modificarea echilibrului fragil al insulei, atât în cazul prădătorilor, vulpile arctice, dar şi al speciilor cu care renii concurează pentru hrană.

Rapoarte anterioare, provenite de la Centrul pentru Cercetarea Dinamicii Biodiversităţii, din cadrul Universităţii Norvegiene de Ştiinţă şi Tehnologie, arătau că populația de reni se confrunta cu grave probleme în procurarea hranei.

Astfel, din cauza încălzirii globale, hrana acestor ierbivore arctice nu mai este acoperită de zăpadă, ci de gheaţă. Din această cauză, renii sunt forţaţi să consume alge marine pentru a-şi asigura necesarul de energie.