Renato Zanella: „Trebuie să facem din București o capitală europeană și în dans!”
Editura Evenimentul si Capital

Renato Zanella: „Trebuie să facem din București o capitală europeană și în dans!”

Autor: | | 0 Comentarii | 487 Vizualizari

Coordonatorul Artistic al companiei de balet a Operei Naționale București apreciază din plin tradiția școlii românești de dans, dar opinează că este necesară o mai mare deschidere internațională

L-am întâlnit pe Renato Zanella, personalitate marcantă a dansului internațional, la Udine, la prestigiosul „Concorso Internazionale di Danza”, unde a făcut parte din juriul acestei competiții de dans, în care Ana Toderică (13 ani), elevă la Studioul M al Operei Naționale din București a câștigat argintul. „Cred că noi toți, cei din juriu, am fost chiar surprinși să descoperim atâția tineri talentați, iar acesta a fost motivul care ne-a determinat să oferim atâtea burse de studiu”, ne-a spus cunoscutul manager.

Întrebat despre experiența românescă, Zanella ne-a mărturisit că „în compania din Capitală avem și nume sonore și o situație bună. Avem talent, tradiție națională compactă și valoroasă și deschidere. Nu avem foarte multe națiuni diferite, însă suntem considerați o companie internațională care se deschide. Majoritatea companiilor au dansatori… internaționali. În dans au dispărut granițele. Sunt încântat să știu că la București educația în ceea ce privește dansul este valoroasă și chiar ar putea să se dezvolte și mai mult. Clasarea Anei pe un loc secund la Udine e o realitate care ancorează România, încă o dată, pe harta țărilor importante în lumea dansului. Dansul este o investiție făcută de cei care au sensibilitatea și puterea de a înțelege ce presupune procesul formării și susținerii unei companii. Nu faci dans pentru a scoate profit”, a apreciat interlocutorul nostru.

„Mă simt ca acasă în România”

„Acum sunt parte din sistemul din România. Mă dăruiesc cu totul acestui prezent, nu am «două fețe» și nu sunt genul care să lucreze cu jumătate de măsură. Sunt devotat și îmi setez prioritățile, dar trebuie să ne păstrăm atenția și către celelalte scene internaționale. Trebuie să încercăm să mergem în turneu, să-i invităm și pe alții să vadă compania și să înțelegem că Bucureștiul este o capitală din Europa. Aici am invitat personalități internaționale, pentru a le arăta balerinilor că și stelele pot fi atinse și că totul este posibil. Totul devine „aproape”, orice poate fi atins. În artă nu există bariere. Libertatea unei companii începe de la această posibilitate, de a accesibiliza ceea ce părea de neatins. Personalitatea umană are resurse”, a conchis Renato Zanella.

Cine este Renato Zanella?

Pe Renato Zanella succesul l-a purtat de la Basel la Stuttgart, unde a interpretat coregrafii semnate de John Cranko, Maurice Béjárt, Jiri Kylián, Mats Ek, John Neumeier, William Forsythe, Azary Plisetsky, Glen Tetley, și Kenneth MacMillan. Timp de zece ani, a fost directorul companiei de balet a Operei din Viena. Renato Zanella a fost, pentru câțiva ani, și directorul companiei de balet a Operei Naționale din Grecia.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate