Usatîi îşi anunţase venirea în Republica Moldova cu o zi înainte. La vama Sculeni se adunaseră ca să-l întâmpine câteva zeci de susţinători.

Pe numele lui Usatîi au fost emise două mandate de arestare în urmă cu mai mulţi ani. El a stat ascuns în tot acest timp în Rusia şi alte ţări. După alungarea de la putere a Partidului Democrat al lui Vlad Plahotniuc de către alianța PSRN-ACUM, Usatîi s-a hotărât să revină în ţară.

Potrivit liderului politic moldovean, dosarele penale pe numele său ar fi fost fabricate la cererea lui Plahotniuc, iar acum are șansa să dezmintă acuzațiile care îi sunt aduse.

Numai că la intrarea în ţară, Usatîi a fost reţinut la vamă de unde va fi dus la Chișinău, la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Usatîi a fost dat în urmărire internaţională în anu 2016, fiind acuzat de implicare în tentativa de a-l asasina pe fostul bancher rus refugiat la Londra, Gherman Gorbunțov, pe care l-ar mai fi deposedat de pachetul majoritar de acțiuni, în valoare de peste 113,5 milioane de lei, la banca Universalbank din Chișinău, potrivit moldova.europalibera.org