Remaniere: se ridică vălul de pe guvernul Borne II
- Dragoș Lefterescu
- 5 iulie 2022, 11:09
La peste două luni de la realegerea lui Emmanuel Macron şi după eşecul de la legislative, Palatul Elysée a anunţat oficial noua echipă ministerială. Acest nou guvern, convocat la ora 16 pentru un prim Consiliu de miniştri, va trebui să facă faţă creşterii nemulţumirii sociale, în plină creştere a inflaţiei în Franţa.
Mai mulţi miniştri din guvernul de la Paris nu au mai fost aleşi la alegerile legislative din 12 şi 19 iunie. Uzanţa cere ca ei să-şi părăsească funcţia din executiv, scrie La Tribune.
La două săptămâni după aceste alegeri marcate de eşecul de a obţine o majoritate clară pentru Emmanuel Macron în Adunarea Naţională, a venit momentul remanierii. Un nou guvern a fost oficializat printr-un comunicat al Palatului Elysée. Transmiterea puterii ar urma să aibă loc ulterior. Emmanuel Macron a convocat un Consiliu de miniştri luni la ora 16.
Această remaniere, care va fi urmată miercuri de discursul de politică generală rostit de Elisabeth Borne - păstrată în funcţie de către Emmanuel Macron, funcţie pentru care nu se știe dacă va cere deputaţilor un vot de încredere - ar urma să permită încheierea a ceea ce a părut o lungă perioadă de incertitudine pentru executiv de la realegerea lui Emmanuel Macron pe 24 aprilie, acum aproape două luni şi jumătate.
Le Maire rămâne la Bercy
Fără a aştepta anunţul oficial, ministrul economiei, Bruno Le Maire, a anunţat la France Inter că îşi păstrează portofoliul de la Bercy. Întrebat despre menţinerea sa în acest post în noul guvern al lui Elisabeth Borne, Bruno Le Maire a răspuns afirmativ, subliniind că "asta nu este o ştire".
Printre schimbări, Olivier Veran, actualul ministru pentru relaţia cu Parlamentul, devine purtător de cuvânt al guvernului, "însărcinat cu reînnoirea democratică". El o înlocuieşte pe Olivia Grégoire în acest post. Aceasta, care este şi deputată de Paris, merge la Bercy, pentru a deveni ministru delegat pentru IMM-uri, comerţ şi turism.
Franck Riester îl înlocuieşte pe Olivier Véran ca ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul.
Braun la Sănătate, Béchu la Ecologie
Altă numire care era foarte aşteptată, cea a ministrului sănătăţii. În plină criză a medicinei de urgenţă, Dr François Braun, preşedintele asociaţiei Samu-Urgences din Franţa, o înlocuieşte pe Brigitte Bourguignon, învinsă la legislative. Acesta, care este şi şeful serviciului de urgenţă al centrului spitalicesc regional de la Metz-Thionville, a condus "misiunea flash" ale cărei concluzii le-a predat joi pentru a răspunde crizei serviciilor de urgenţă şi ale cărei 41 de recomandări au fost reţinute de guvern. El va trebui să pregătească şi să conducă "marea concertare" privind accesul la îngrijiri de sănătate promis de şeful statului reales.
În acest joc al schimbărilor, un loc deosebit revine partenerilor majorităţii prezidenţiale. Astfel, Christophe Béchu (LR), ministru delegat pentru colectivităţile teritoriale şi apropiat al lui Edouard Philippe, preia ministerul Tranziţiei Ecologice. Primarul din Angers o înlocuieşte la acest minister, strategic pentru tranziţia ecologică, pe Amélie de Montchalin, învinsă la legislative. Iar reprezentanta MoDem Sarah El Haïry, secretar de stat pentru Tineret în precedentul mandat, preia Colectivităţile teritoriale.
Caroline Cayeux, primăriţa de la Beauvais, dreapta nealiniată (fostă LR) şi preşedinta Asociaţiei Oraşelor din Franţa, intră în guvern şi preia Ministerul Coeziunii teritoriilor şi Relaţiilor cu colectivităţile teritoriale. Primarul din Clichy-sous-Bois, preşedinte al ANRU /Agenţia Naţională pentru Renovare Urbană/, Olivier Klein, intră în guvern fiind numit ministru al locuinţei.
La Teritorii de peste mări, fostul prefect Jean-François Carenco este numit în locul lui Yaël Braun-Pivet, care a preluat preşedinţia Adunării Naţionale. Jean-Noël Barrot, deputat MoDem de Yvelines, este numit ministru delegat pentru Digital.
Revenirea lui Schiappa şi plecarea lui Abad
Figură mediatică a primului mandat Macron, Marlène Schiappa revine în guvern şi este de astă dată însărcinată cu economia socială şi solidară şi viaţa asociativă. După posturi având legătură cu tematici sociale, ea deţine pentru prima dată un portofoliu având legătură cu economia.
Actualul titular de la ministerul pentru Europa, Clément Beaune, preia Ministerul Transporturilor. Printre dosarele care îl aşteaptă, va trebui mai ales să pună în aplicare planurile pentru scăderea amprentei de carbon a transportului terestru, aerian şi maritim, să se ocupe de viitorul concesiunilor autorutiere sau să găsească mijloace pentru a moderniza reţeaua de cale ferată.
Economista Laurence Boone, fostă consilieră economică a preşedintelui François Hollande (2014 - 2016) şi care era din ianuarie secretar adjunct al OCDE, preia postul de la secretariatul de stat dedicat Europei, cu câteva zile înaintea încheierii preşedinţiei franceze a UE.
În schimb, ministrul solidarităţilor, Damien Abad, reales confortabil la alegerile legislative, dar vizat de o anchetă pentru tentativă de viol, părăseşte guvernul. El este înlocuit de şeful Crucii Roşii, Jean-Christophe Combe. (Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR)