Evenimentul Zilei > Social > Relicvele A310, avioane pentru Băsescu
Relicvele A310, avioane pentru Băsescu

Relicvele A310, avioane pentru Băsescu

Încercările preşedintelui Traian Băsescu de a obţine două aeronave în plus pentru zborurile oficiale s-ar putea concretiza însă cu două aeronave aproape scoase din uz.

Romavia ar putea cumpăra de la Tarom două avioane A310-325 scoase din circuit în urmă cu patru ani, pentru a le utiliza ca aeronave de stat destinate zborurilor speciale, precum cele efectuate de preşedinte şi premier, potrivit Mediafax.

Cele două aeronave au fost cumpărate în 1992, folosite o vreme pentru operarea zborurilor lung curier (New York, Beijing, Montreal, Chicago, Bangkok) şi au fost scoase din circuit la începutul anului 2003. În urmă cu câteva luni, acestea au avut nevoie de o serie de revizii pentru a putea fi folosite. Tarom a avut în flotă trei asemenea aeronave, dintre care una a fost implicată în catastrofa aviatică din 1995 de la Baloteşti.

Cheltuielile de achiziţionare a aeronavelor de la Tarom sunt estimate la aproximativ 100 de milioane de lei, la care se adaugă 100 de milioane de lei pentru modificarea şi reamenajarea celor două avioane, 7 milioane de lei pentru întreţinere şi reparaţii anuale, 4,4 milioane de lei pentru asigurarea aeronavelor, a pieselor de schimb şi a personalului şi 8,7 milioane de lei anual pentru salarizarea, pregătirea şi menţinerea antrenamentului angajaţilor care deservesc cele două aparate.

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au aprobat, în 2007, achiziţia de către Romavia a două aeronave lung-curier, operaţiune ce ar conduce la un efort bugetar de cel puţin 100 de milioane de euro/aeronavă, care ar fi trebuit să fie folosite de preşedintele Traian Băsescu.