Evenimentul Zilei > International > Relaţiile diplomatice dintre SUA şi Cuba au fost restabilite OFICIAL
Relaţiile diplomatice dintre SUA şi Cuba au fost restabilite OFICIAL

Relaţiile diplomatice dintre SUA şi Cuba au fost restabilite OFICIAL

Preşedintele american Barack Obama şi liderul cubanez Raul Castro au anunţat, miercuri, oficial restabilirea relaţiilor diplomatice dintre SUA şi Cuba.

"SUA au acceptat oficial astăzi să restabilească relaţiile diplomatice cu Cuba, pentru ca fiecare din cele două ţări să-şi redeschidă ambasada de pe teritoriul celeilalte", a afirmat Obama, de la Casa Albă.

Preşedintele american a subliniat că este vorba de o etapă istorică şi de un nou capitol în relaţiile americano-cubaneze, după o jumătate de secol de tensiuni.

"În urmă cu un an, ar fi putut părea imposibil că SUA îşi vor înălţa din nou steagul pe ambasada lor de la Havana", a declarat preşedintele american.

Obama a recunoscut că au existat diferenţe reale şi profunde între SUA şi Cuba, printre care cele privind libertatea de exprimare, afirmând totodată că eforturile de a izola Cuba au avut efectul contrar.

În acelaşi timp, preşedintele american a dat asigurări că SUA vor semnala în continuare atunci când vor exista neînţelegeri cu statul cubanez privind unele valori, adăugând că angajamentul Washingtonului faţă de Havana va urmări promovarea democraţiei şi a drepturilor omului în insulă.

Liderul de la Casa Albă a mai anunţat că secretarul de stat american John Kerry va efectua o vizită la Havana în această vară, pentru a înălţa "cu mândrie drapelul american" din nou pe ambasada SUA, şi a făcut apel la Congresul american să ridice embargoul impus Cubei, embargou care asfixiază de decenii economia insulei comuniste.

"Americanii şi cubanezii sunt pregătiţi să meargă înainte. Cred că este timpul ca şi Congresul să facă la fel. Fac apel la Congres să ia măsuri pentru ridicarea embargoului care îi împiedică pe americani să călătorească sau să desfăşoare activităţi comerciale cu Cuba", a explicat Obama.

Preşedintele cubanez Raul Castro a confirmat la rândul său restabilirea relaţiilor diplomatice dintre Cuba şi SUA, suspendate din 1961, într-o scrisoare adresată omologului său american.

"Am plăcerea să mă adresez dvs. pentru a confirma că Republica Cuba a decis să restabilească relaţiile diplomatice cu SUA şi că fiecare din cele două ţări îşi va deschide o misiune diplomatică pe teritoriul celeilalte la 20 iulie", a precizat Castro în respectiva scrisoare, citită la postul naţional de televiziune, potrivit AFP.

Guvernul cubanez a anunţat, într-un comunicat, că ministrul de externe Bruno Rodriguez va efectua o vizită la Washington pentru redeschiderea ambasadei cubaneze.

Pe de altă parte, potrivit Reuters, Havana a transmis că SUA ar trebui să permită ca baza militară de la Guantanamo, închiriată de americani începând din anul 1903, să revină sub suveranitatea Cubei.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: