Între responsabilii pentru blocarea contractelor, conform Romania TV, este indicat secretarul de stat Călin Bota, liderul PNL Baia Mare. Potrivit sursei citate, companiile din cercetare reclamă, concret, ceea ce s-a întâmplat cu apelul lansat pe 15 noiembrie 2017, care a avut ca termen de depunere a proiectelor luna mai 2018. Apelul a avut în vedere finanțarea proiectelor care vizează activități de cercetare și dezvoltare tehnologică.

Deși evaluarea și selecția proiectelor s-a încheiat, firmele declarate câștigătoate nu au semnat contractele de finanțare, iar acest lucru s-ar datora secretarului de stat Bota, susțin sursele citate de Romania TV.

În plus, multe dintre apelurile și ghidurile de finanțare, anunțate de premierul Orban și ministrul Marcel Boloș, nu au fost nici măcar puse în consultare. Din acest motiv, se pare că ar fi existat mai multe dispute între premierul Ludovic Orban și ministrul Fondurilor Europene,

Premierul Ludovic Orban a anunțat că programul de relansare economică, după pandemia de coronavirus, se bazează într-o mare măsură și pe banii atrași de la Uniunea Europeană prin proiectele de investiții.