Folosim apa potabilă zilnic, în majoritatea activităţilor noastre obişnuite: o bem, gătim, ne spălăm, spălăm vase şi haine.
Odată utilizată, apa potabilă devine apă uzată. Colectarea apelor uzate și meteorice se realizează printr-un sistem unitar, format din rețeaua de canale de serviciu și din canale colectoare, acestea din urmă racordate la caseta colectoare amenajată sub albia râului Dâmboviţa.
Uleiurile uzate, duse la reciclat
Sistemul de canalizare, administrat de Apa Nova București, colectează și transportă apele uzate la stația de epurare unde se face curățirea lor, înainte de a se întoarce în mediul înconjurător. Dar gradul de poluare al apelor uzate generate depinde de noi, consumatorii.
Dacă respectăm câteva reguli simple, atunci apele uzate sunt mai ușor de curățat. În primul rând, obiectele solide sau tăioase se aruncă la gunoi, nu în rețeaua de canalizare. La fel și vopseaua pe bază de latex, dar după ce o lăsaţi să se usuce complet. Însă, în cazul vopselei pe bază de ulei este indicat s-o duceţi la un centru de colectare a deşeurilor toxice.
Apoi, uleiul alimentar folosit sau grăsimea care rămâne după gătit vă poate înfunda instalațiile sanitare dacă le aruncați în chiuvetă sau în WC. În Uniunea Europeană, această practică este interzisă prin lege, uleiul uzat fiind considerat unul dintre cei mai periculoşi poluanţi. Cel mai bine este să îl duceți la reciclat, la firme specializate, pentru că din el se pot fabrica glicerină, combustibil bio-diesel, diferite emulsii etc. În ce privește uleiul de maşină uzat, acesta trebuie predat la service-urile auto.
Medicamentele poluează apa!
Nu aruncați medicamente în toaletă sau în chiuvetă, pentru că substanţele chimice vor ajunge în apa uzată. Multe dintre componentele medicamentelor sunt greu de eliminat din apa uzată sau chiar imposibil. Căutați o farmacie care să colecteze pastile expirate sau aruncațile la gunoi, după ce ați sigilat recipientele în care se află. Și produsele cosmetice sau cele de igienă personală trebuie să ajungă, exclusiv, la gunoi, nu în canalizare!
Resturile alimentare se aruncă la gunoi
Apoi, resturile menajere nu trebuie aruncate prin scurgerea de la chiuvetă, pentru că se depun pe țevi, putrezesc și dau un miros neplăcut. În plus, înfundă țevile și vă puteți trezi cu inundații. Pentru produsele electrocasnice stricate şi bateriile folosite s-au amenajat spaţii speciale de depozitare şi reciclare în majoritatea supermarketurilor, iar resturile de asfalt, beton, nisip, pietriș, materiale de construcții, trebuie transportate în zonele special amenajate cu ajutorul firmelor de salubritate.
Apoi, atenție la conținutul foselor septice, care trebuie preluat doar de firmele specializate, care au contracte cu Apa Nova București, pentru preluare şi descărcare în locuri speciale. În niciun caz, conținutul lor nu trebuie aruncat, oriunde, în canalizare, deoarece această acțiune poate echivala cu o bombă epidemiologică la nivelul orașului.
Aveți grijă de gurile de scurgere
Nu blocați accesul la gurile de scurgere și căminele de vizitare cu autoturismele proprietate personală sau cu alte obiecte. În timpul unei ploi abundente, o mașină parcată în dreptul unui canal blochează scurgerea apei și poate provoca inundarea zonei. Apoi, iarna, când vă curățati locul de parcare și trotuarul din fața imobilului dumneavoastră, aveți grijă să nu depozitați zăpadă pe gura de scurgere. Dacă observați că o gură de scurgere este acoperită cu zăpadă, puteți contacta instituțiile abilitate în asigurarea curățeniei la nivel de oraș sau de sector pentru a ridica zăpada, dacă nu doriti să o degajați personal sau nu sunt condiții de depozitare în imediata vecinătate.