Reguli noi pentru protecția românilor cu rate la bănci. Guvernul este obligat să implementeze regulile europene

Reguli noi pentru protecția românilor cu rate la bănci. Guvernul este obligat să implementeze regulile europeneSursa foto: arhiva EVZ

Guvernul condus de Marcel Ciolacu pregătește noi reglementări menite să vină în ajutorul românilor cu credite bancare. Măsura este prevăzută de o Directivă europeană care îi vizează pe administratorii de credite. Reglementarea de la Bruxelles impune o serie de obligații firmelor de recuperare, dar și băncilor sau instituțiilor financiare (IFN).

Guvernul pregătește transpunerea în legislația națională a unei directive europene care urmărește să-i protejeze pe românii care au credite la bănci și nu numai. Legea urmează să transpună Directiva UE 2021/2167 privind administratorii de credite şi cumpărătorii de credite şi de modificare a directivelor 2008/48 şi 2014/17, care reglementează creditele de consum şi pe cele ipotecare.

Directiva europeană urmărește să înființeze un set de norme comune, aplicabile la nivelul Uniunii, care să fie respectate de administratorii de credite neperformante. Printr-o astfel de reglementare, se urmărește creșterea competitivității din piață, dar și ca împrumuturile restante de peste 90 de zile să fie scoase cât mai rapid din bilanţurile băncilor.

Actul de reglementare adoptat la Bruxelles impune noi obligaţii pentru firmele de recuperare a creanţelor, dar şi pentru băncile şi instituţiile financiare care au acordat credite consumatorilor. Măsura urmărește să îi protejze pe cei care au ajuns în dificultate de plată. Conform regulilor propuse de la Bruxelles, pe care Guvernul se pregătește să le implementeze, băncile vor fi obligate să furnizeze soluţii de refinanţare şi de restructurare clienţilor aflaţi în dificultate. Acestea vor fi obligate să aibă în vedere amânările la plată, reducerea dobânzilor sau chiar a soldului

Noile reglementări europene se vor aplica tuturor celor care au credite, indiferent dacă este vorba despre împrumuturi ipotecare sau de consum.

Ce prevede directiva europeană

Noul act de reglementare are scopul declarat de a reduce numărul persoanelor cu restanțe de peste 90 de zile la bănci. Astfel creditorii vor fi obligați să colaboreze cu debitorii în cazul în care aceștia întâmpină dificultăţi financiare. Creditorii trebuie să aibă politici şi proceduri adecvate pentru restructurări „rezonabile” ale creditelor pentru clienții aflaţi în dificultate.

Astfel, dacă până acum măsurile erau opționale și înșiruite într-o listă din care banca putea sau nu să aleagă, după noile reglementări, instituțiile bancare sunt obligate să aleagă dintre aceste reguli fără, însă, a exista o ordine preferentială. Sunt avute în vedere proceduri de refinanțarea totală sau parțială a contractului de credit, dar și modificări ale termenelor și condițiilor unui contract de credit.

În această din urmă situație sunt avute în vedere o serie de aspecte: prelungirea duratei contractului de credit; modificarea tipului de contract de credit; amânarea plății tuturor sau a unei părți a ratelor de credit pentru o anumită perioadă; schimbarea ratei dobânzii; oferirea unei perioade fără plăți; plăți parțiale; conversii monetare; iertarea parțială de datorie și consolidarea datoriilor, după cum relatează profit.ro.

 

Ne puteți urmări și pe Google News