Reguli noi pe piața energiei verzi. Condițiile în care se eliberează avizul de racordare
- Viorica Șușu-Ceban
- 19 februarie 2025, 19:49

Republica Moldova. Deși guvernul a aprobat sprijinul pentru producătorii de energie verde, aceștia vor fi nevoiți să investească suplimentar pentru a asigura garanțiile financiare necesare. Măsura intervine într-un context de criză energetică în Republica Moldova, la mai puțin de două luni după declararea stării de urgență în sectorul energetic. Reglementările se aplică exclusiv centralelor cu o capacitate de peste 200 kW.
Antreprenorii vor trebui să depună o garanție financiară la cererea avizului de racordare
Potrivit noilor reglementări, antreprenorii care doresc să construiască centrale electrice, precum centrale fotovoltaice și parcuri eoliene cu o capacitate de peste 200 kW vor trebui să depună o garanție financiară atunci când cer avizul de racordare la rețeaua electrică.
Valoarea garanției va fi stabilită de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
Dacă centrala este finalizată și pusă în funcțiune conform planului, garanția va fi returnată. În caz contrar, se va aplica o taxă între 50% și 70% din valoarea garanției. Sumele respective vor fi alocate de operatorul de sistem pentru actualizarea rețelelor electrice din întreaga țară.
Moldelectrica, operatorul sistemului de transport, eliberează avize pentru instalarea de noi capacități de producție a energiei, în principal din surse regenerabile, cu o putere totală de aproximativ 1500 MW. Totuși, mai puțin de 10% dintre aceste avize sunt puse în exploatare în fiecare an. Această situație îngreunează investițiile reale în dezvoltarea centralelor electrice pe bază de surse regenerabile.
De asemenea, ÎCS Premier Energy Distribution emite avize de racordare pentru o putere totală de 329 MW. S.A. "Rețelele Electrice de Distribuție Nord" eliberează avize pentru 96,4 MW.

Fotovoltaice. Sursa foto: EVZ
Statul elimină barierele pe piața energiei regenerabile
Premierul Dorin Recean a afirmat că această măsură va elimina blocajele generate de avizele de racordare obținute în scopuri speculative. Astfel, se dorește eliberarea capacității rețelei și stimularea dezvoltării proiectelor reale de energie verde.
„Proiectul va debloca situația cu avizele de racordare pentru regenerabile. Pentru acest an putem elibera o capacitate mare, care a fost blocată, inclusiv cu scop speculativ de unii actori de pe piața energetică. De acum încolo, cei care vor să obțină aviz vor depune o garanție, ca să ne asigurăm de intenția de a investi”, a notat prim-ministrul Dorin Recean.
Va fi oferită și o perioadă de tranziție, până pe 30 iunie 2025. În acest interval, persoanele care vor renunța la avizele obținute în scopuri speculative nu vor fi sancționate cu amendă.
Prevederile se aplică doar centralelor ce depășesc 200 kW. Totuși, titularii de avize care reprezintă comunități energetice sau sunt producători eligibili sunt scutiți de depunerea garanției financiare. Exemple de astfel de producători sunt centralele fotovoltaice de 1 MW și parcurile eoliene de până la 4 MW. Aceștia nu vor fi obligați să plătească această garanție.

Eoliene. Sursa foto: Ministerul Energiei al R. Moldova
Investitorii sprijină noile inițiative în domeniul energiei verzi
“Prin introducerea garanțiilor financiare, vrem să responsabilizăm titularii avizelor de racordare și să ne asigurăm că sprijinim investitori serioși, care dispun de resursele necesare. Această măsură este esențială pentru deblocarea capacității rețelei, permițând implementarea rapidă și eficientă a proiectelor de energie verde în beneficiul întregii economii naționale”, a menționat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.
Investitorii au apreciat noile reglementări. Ei consideră că acestea vor sprijini creșterea competitivității pe piața energiei regenerabile. De asemenea, aceștia sunt de părere că vor contribui la atragerea de resurse pentru modernizarea infrastructurii electrice.