Reguli noi la plata energiei electrice. Cât de importantă este transmiterea indexului

sursa: Arhiva EVZ

Începând de anul viitor se schimbă modul de facturare al energiei electrice. Calculul se va face în funcție de consumul curent.

Din acest motiv, este extrem de important ca românii să transmită lunar indexul autotcitit. Așa vor plăti exact cât au consumat și nu vor avea surprize la regularizările trimestriale.

Începând cu 1 ianuarie 2023, facturile la energia electrică se vor calcula în funcție de consumul lunar. În acest context transmiterea la timp a indexului autocitit devine crucială. În cazul celor care nu trimit acest index, consumul lunar se va calcula potrivit contractului. În general este vorba despre o medie a consumului din ultimele trei luni. Până la 31 decembrie rămâne însă în vigoare dispoziția care ia în calcul consumul mediu de anul trecut.

„Din ianuarie 2023 va trebui ca, în fiecare lună, să citim contorul de energie electrică şi să transmitem indexul către furnizor. În cazul în care nu facem acest lucru, se va lua în calcul consumul stabilit în convenţia încheiată cu furnizorul.

Fiecare client ar trebui să aibă stabilită o astfel de convenţie de consum, în momentul în care încheie contractul cu furnizorul de energie.Aceasta trebuie să fie cât mai apropiată de consumul real”, a explicat Cristina Păun, specialist în energie.

Fără eșalonări

Cel puțin până la 1 ianuarie românii se mai pot trezi cu mai multe facturi deodată, având în vedere că unii furnizori au întârziat emiterea acestora. Oamenii vor fi nevoiți să le plătească pe toate la termenul stabilit de furnizor.

Nu este posibilă plata eșalonată. Amendamentul care prevedea plata în rate a facturilor nu a mai fost introdus în actul normativ care stabilește tarifele și modul în care va fi facturată energia electrică.

Noile tarife

Românii care au un consum mai mic de 100 de kwh pe lună, vor plăti 0,68 de lei pe kwh. Cei care au un consum lunar până în 255 de kwh, vor plăti 80 de bani. Comsumatorii care au între 255 și 300 de kwh vor plăti primii 255 la preț plafonat, iar diferența la prețul din contract. Cei care depășesc pragul de 300 de kwh pe lună plătesc tot consumul la prețul din contract, dar nu mai mult de 1,3 lei/ kwh.

„Consumatorul ştie foarte clar ce va avea de plătit în fiecare lună, în baza citirilor pe care le va transmite. Este o modalitate prin care ţinem consumurile sub control”, a precizat George Niculescu, secretar de stat Ministerul Energiei, potrivit romaniatv.ro.