Formularele pentru prescrierea medicamentelor s-au modificat, iar asiguraţii trebuie să-şi dea acordul pentru schimbarea doctoriilor în farmacie.
Medicii de familie nu mai pot prescrie medicamente gratuite şi compensate pe vechile reţete. Aşa au decis oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), potrivit cărora noile formulare introduse, de ieri, conţin denumirea comercială a medicamentului şi nu cea comună internaţională. În plus, reţetele actuale sunt în acord cu cerinţ ele Uniunii Europene şi pot fi folosite şi de cetăţeni străini aflaţi în România, susţin specialiştii din Ministerul Sănătăţii.
„Singurele reţete «de tip vechi» care vor mai fi admise în farmacii în aceste zile sunt cele eliberate înainte de 1 iunie şi care au o valabilitate de 30 de zile“, avertizează oficialii CNAS.
Potrivit acestora, medicii de familie pot ridica noile formulare de la casele judeţene de asigurări de sănătate. Compromis între substanţa activă şi denumirea comercială
Concret, pe noile formulare, medicii trebuie să scrie denumirea comercială a medicamentelor. Dacă pacientul nu găseşte medicamentul prescris în farmacie, îl poate înlocui cu un altul, cu aceeaşi substanţă activă, doar dacă medicul de familie a consemnat pe spatele reţetei faptul că bolnavul şi-a dat acordul pentru asta.
„Pe verso, medicul trebuie să consemneze că pacientul este de acord ca medicamentele să poată fi schimbate în farmacie dacă acestea nu se găsesc pe stoc ori sunt prea scumpe. Fără acest acord scris, farmacistul nu poate înlocui medicamentele“, ne-a declarat Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB). Tratamente gratuite şi pentru străinii din România
Călinoiu a mai precizat că, în plus faţă de vechile formulare, cele noi se pot completa cu seria cardului european şi a paşaportului, astfel încât şi cetăţenii străini aflaţi în România să poată beneficia de tratament gratuit sau compensat. „Seria paşaportului este necesară pentru persoanele din ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană, dar cu care România a semnat acorduri internaţionale“, a completat purtătorul de cuvânt al CASMB.
Până acum, România a încheiat acorduri internaţionale în domeniul sănătăţii cu 27 de state, între care Albania, Algeria, Bosnia, China, Cuba, Egipt, Iordania, Israel, Tunisia, Turcia, Serbia, Maroc sau Macedonia. Serviciile medicale de care beneficiază românii care merg în aceste state sau cetăţenii acestora care vin în România diferă însă de la un acord la altul.
REACŢIE
Noile formulare, introduse cu întârziere Modul de prescriere a reţetelor compensate şi gratuite a mai fost modificat de câteva ori în ultimii ani. „Iniţial, reţetele se eliberau într-un singur exemplar. S-a trecut apoi la două exemplare, iar mai târziu, la trei exemplare. În plus, au fost introduse şi reţetele speciale pentru medicaţia sistemului nervos central şi morfină“, a explicat Remus Lupu, medic de familie. Pe de altă parte, farmaciştii susţin că noile formulare apar destul de târziu şi că ar fi trebuit introduse, de fapt, anul trecut, odată cu aderarea României la UE.