Reguli noi în ceea ce privește valabilitatea permisului auto. Este decizia Curții Supreme

Amenzi. Sursa foto: Arhiva EvZ

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit noi reguli în ceea ce privește valabilitatea permisului auto în România. Cine nu le respectă riscă să ajungă la închisoare.

Permisul auto provizoriu emis de autoritățile din Marea Britanie nu este valabil în România. Cei care îl folosesc riscă între șase luni și trei ani de închisoare. Decizia a fost luat de Înalta Curte și este definitivă.

Cazul de la care a pornit totul

S-a ajuns la această decizie după ce un bărbat din localitatea Avrig, care avea un permis de conducere provizoriu emis de autoritățișe din Londra, a fost prins de polițiști în timp ce conducea un BMW. Constantin Stoica a spus atunci că are rezidență în Marea Britanie.

Bărbatul a declarat în fața magistraților de la Judecătoria Avrig că a obținut permisul în 2005 pe vremea când lucra în Portugalia. El a mai spus că de toate actele s-a ocupat patronul său care avea nevoie de șoferi. Constantin Stoica a recunoscut că a efectuat doar câteva ore de condus în jurul fermei unde lucra, dar a spus că a dat și un test teoretic în fața unui agent de poliție. Judecătorii au decis însă că permisul nu este valabil și l-au condamnat, în februarie 2022, la un an de închisoare cu suspendare pentru conducere fără permis și uz de fals.

Decizie obligatorie

Bărbatul a contestat decizia la Curtea de Apel Alba Iulia, care a sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție. Magistrații au decis în final că permisul provizoriu emis de autoritățile din Marea britanie nu este valabil în România, iar folosirea lui constitue infracțiune.

„Potrivit legislaţiei române, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care deţine un permis de conducere provizoriu valabil, eliberat de autoritatea competentă din Marea Britanie (Provisional Driving Licence) constituie infracţiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere prevăzută de art. 335 alin. (2) din Codul penal, în situaţia în care persoana nu are dreptul de a conduce autovehicule în România. Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 28 noiembrie 2022”, se arată în decizia Curții Supreme, potrivit ziare.com.