Reguli noi antifumat în România

Reguli noi antifumat în România

De la 1 ianuarie, fumătorii îşi pot aprinde ţigara în restaurante, baruri şi discoteci doar dacă există spaţii izolate de cele pentru nefumători.

Camerele pentru fumă tori trebuie să fie ventilate, să nu se afle în zona de trecere şi să nu ocupe mai mult de 50% din suprafaţa restaurantului sau a barului.

„Excepţie fac restaurantele cu o suprafaţă mai mică de 100 de metri pătraţi. Patronii acestora pot decide dacă restaurantul este exclusiv pentru fumători sau pentru nefumători“, afirmă Magdalena Ciobanu, expert al Ministerului Sănătăţii la Comisia Europeană pentru controlul tutunului. Tot de la începutul acestei luni, fumătorii îşi pot aprinde ţigara la serviciu doar dacă au amenajat un spaţiu ventilat, destinat exclusiv acestui viciu.

Începutul anului mai aduce interzicerea totală a publicităţii la tutun, cu excepţia magazinelor unde se vând numai ţigări şi alcool.

„Trebuie să dispară inclusiv afişele cu reclamă la ţigări de pe tăviţele pe care se dă restul în magazinele mici“, mai spune Magdalena Ciobanu.

O altă măsură este aplicarea pictogramelor pe toate pachetele cu produse din tutun (ţigări din foi, cutii de trabuc etc.), nu doar pe cele cu ţigarete. PROGRAMUL MINISTERULUI SĂNĂTĂŢII

Gratuităţi pentru cei care vor să renunţe

Aproximativ 20 de persoane din toată ţara au apelat zilnic în ultimele patru luni ale anului trecut la programul Tel Verde STOP FUMAT, lansat de Ministerul Sănătăţii. Numărul de telefon 08008.786.738.628 poate fi apelat gratuit doar din reţeaua Romtelecom, de luni până vineri, între orele 8.00 şi 20.00. „Aici puteţi pune întrebă ri punctuale despre fumat. De asemenea, specialiştii noştri vă pot ajuta să găsiţi un medic apropiat de localitatea în care locuiţi care să vă ajute să renunţaţi la tutun“, afirmă Magdalena Ciobanu.

Pe site-ul www.stopfumat.eu puteţi găsi o listă cu medici din aproape toate reşedinţele de judeţ, la care vă puteţi face o programare. Tratamentul este gratuit şi constă în consiliere medicală şi psihologică şi poate fi însoţit de medicamente care să vă ajute să scăpaţi de dependenţa de tutun.

Ne puteți urmări și pe Google News