Reguli mai stricte pentru șoferii care transportă copii. Amenzile pe care le pot primi în 2025

Reguli mai stricte pentru șoferii care transportă copii. Amenzile pe care le pot primi în 2025Copil în mașină. Sursa foto: Freepik

Legislația rutieră a introdus noi reguli pentru șoferii care transportă copii pe scaunul din față, în cazul în care aceștia nu au atins o anumită vârstă sau nu au o înălțime suficientă.

Reguli noi pentru șoferii care transportă copii

Conform legislației rutiere actuale, persoanele care nu respectă aceste norme se expun la amenzi considerabile în 2025. Din păcate, există părinți care ignoră legea și siguranța copiilor lor, permițându-le să stea pe scaunul din față, fără a conștientiza riscurile la care îi supun.

Din acest motiv, începând cu 2025, legislația rutieră a devenit mult mai strictă pentru șoferi deoarece locul din față este considerat cel mai vulnerabil în cazul unui accident de circulație.

Așadar, conform legislației în vigoare copiii au voie să călătorească în mașină doar într-un scaun special, iar până la o anumită vârstă este necesar să fie supravegheați de un alt adult, pe lângă șofer, care să se afle pe bancheta din spate.

Ce obligații au șoferii care transportă copii în mașină

Prin urmare, autoritățile interzic șoferilor să permită copiilor sub 12 ani să ocupe scaunul din față. Chiar și după această vârstă, copiii care au o înălțime mai mică de 1,50 m nu au voie să stea pe scaunul din față.

Legea mai stipulează că fiecare copil trebuie să fie asigurat cu un sistem de siguranță, adaptat la greutatea și înălțimea sa, care să nu depășească gâtul sau gura.

Copil în scaun de mașină

Reguli noi pentru șoferii, Copil în scaun de mașină. Sursa foto: Pixabay

Când un șofer transportă un copil cu automobilul, este esențial să urmeze anumite reguli. Conform legislației rutiere, Articolul 97 prevede următoarele obligații:

  • copiii cu o înălțime de până la 135 cm pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță pentru conducător și pasageri, doar dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul;
  • copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feței ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul;
  • transportul copilului în condițiile prevăzute anterior se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului. În cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.

Cât este amenda pentru șoferii care permit copiilor să stea în față

Nerespectarea reglementărilor referitoare la transportul copiilor pe scaunul din față poate atrage amenzi semnificative pentru șoferi. În 2025, sancțiunile pentru această încălcare variază între 4 și 5 puncte de amendă, ceea ce se traduce într-o sumă cuprinsă între 810 lei și 1.012,5 lei.

Cu toate acestea, sancțiunea are o importanță mai mică. Prioritatea părinților ar trebui să fie siguranța copiilor atunci când îi transportă cu mașina. Iar scaunele și sistemele de siguranță speciale pentru copii nu ar trebui să lipsească, ca o protecție suplimentară în cazul unui accident, potrivit promotor.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News