Regulamentul ridicării maşinilor în Iaşi, nelegal

Ridicarea maşinilor parcate neregulamentar în Iaşi ar putea să ia o întorsătură neaşteptată pentru autorităţile locale, după ce instanţa de judecată a dat câştig de cauză unei fundaţii care contestă regulamentul de aplicare al acestei proceduri.

Fundaţia “Camera de Arbitraj şi Mediere” a dat în judecată Consiliul Local Iaşi încă din toamna trecută, dar abia acum a fost dată o primă sentinţă în acest dosar, admiţându-se că regulementul pentru ridicarea maşinilor are lacune de ordin juridic.

Decizia nu e definitivă

După cum arată “Ziarul de Iaşi”, decizia de ultimă oră a instanţei poate să provoace mari dureri de cap autorităţilor locale, pentru că din octombrie 2017 până în prezent au fost ridicate aproape 2.000 de automobile, tocmai în baza regulamentului contestat în Justiţie.

E drept că decizia Tribunalului Iaşi nu e definitivă, dar dacă va rămâne în forma de acum atunci şoferii cărora li s-au ridicat maşinile ar putea la rândul lor să dea în judecată Consiliul Local, considerând că au fost sancţionaţi în baza unei proceduri nelegale.

Practic, instanţa de contencios administrativ a admis cu două zile în urmă sesizarea Fundaţiei respective. În acelaşi timp, judecătorul a dispus ca regulamentul să fie anulat, la fel şi hotărârea Consiliului Local din august 2017, în baza căreia maşinile din Iaşi au fost ridicate în tot acest timp.

În esenţă, Fundaţia care a contestat în instanţă regulamentul arată că o asemenea procedură poate fi pusă la punct numai de autorităţile centrale, nu de cele locale.

Ce se arată în sesizare

„Se poate aprecia că autoritatea administrativă publică locală nu a fost abilitată de le­giuitor de a reglementa o procedură efectivă pentru punerea în aplicare a măsurii tehnico-administrative privind ridicarea şi depozitatea în locuri special amenajate a vehiculelor staţionate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă. Cu atât mai mult, autorităţile administraţiei locale nu pot reglementa sancţiuni complementare este (...) Prin urmare, în condiţiile în care au fost adoptate hotărâri ale consiliilor locale pentru reglementarea unei proceduri de aplicare a măsurii tehnico-admi­nistrative de ridicare a vehiculelor staţio­nate/oprite neregulamentar pe partea caro­sabilă, acestea sunt lovite de nulitate“, susţine Fundaţia “Camera de Arbitraj şi Mediere” în sesizarea pe care a depus-o în faţa Justiţiei.

Practic, se scoate în evidenţă un posibil vid legislativ pe tema în cauză. O chestiune care poate fi dezbătută nu numai în Iaşi, ci în toate localităţile în care autorităţile locale aplică deja sau vor să aplice procedura ridicării maşinilor parcate neregulamentar.