Regula de la bloc care nu se respectă niciodată. Greșeala care poate aduce moartea

Sursa foto: Pixabay

Viața la bloc este pândită de pericole la care mulți dintre noi nu ne-am gândit niciodată. Un imobil cu sute de apartamente este expus la tot atâtea situații extreme. Orice greșeală a unuia dintre vecini poate avea repercusiuni grave asupra celorlalți. Declanșarea unui incendiu, de pildă, ar putea fi fatală.

Tocmai de aceea, orice amănunt trebuie luat în calcul. Ușa blocului, spre exemplu, poate avea un rol extrem de important în situații de urgență.

Sigur, ușile de la intrare trebuie închise pentru a ne apăra de hoți. Cu toate acestea, foarte multe imobile care dispun de două uși de acces au blocată una dintre ele.

Ce spune legea despre ușa de la bloc

În caz de incendiu, acest lucru poate să aibă consecințe dramatice.

În conformitate cu prevederile art. 107, litera B din Normele generale de apărare împotriva incendiilor aprobate prin OMAI nr. 163 din 2007 pentru asigurarea condiţiilor de evacuare şi salvare a utilizatorilor în siguranţă, în caz de incendiu, căile de evacuare se păstrează libere şi în stare de utilizare la parametri la care au fost proiectate şi realizate.

Conform art. 110, al. 1 din Normele generale de apărare împotriva incendiilor, se interzice blocarea căilor de acces, de evacuare şi de intervenţie cu materiale care reduc lăţimea şi înălţimea liberă de circulaţie stabilită.

Sursa foto: Pixabay

ISU poate da amenzi

La solicitarea proprietarilor, o echipă din cadrul ISU trebuie să vină la faţa locului să constate neregula şi să întocmească un act prin care i se aduce la cunoştinţă proprietarului/proprietarilor care a(u) blocat căile de acces respective să le elibereze în cel mai scurt timp posibil, dacă se poate pe loc.

În cazul nerespectării măsurii dispuse, persoana/persoanele în cauză sunt sancţionate contravenţional, cu amendă între 500 şi 1000 lei sau între 1000 şi 2500 lei, în funcţie de gravitatea constatată.

Precedent în Germania

În urmă cu un an, o instanță din Germania a decis: ușa de la intrarea în bloc nu poate fi încuiată, întrucât, în caz de incendiu, poate deveni un obstacol mortal.

Decizia a fost însă contestată, fiind că, în aces caz, hoții au intrarea liberă în imobile.

Potrivit Tribunalului Regional din Frankfurt pe Main, ușile de intrare din blocurile de apartamente nu pot fi încuiate. Instanța și-a justificat decizia prin încuierea ușii de la intrare la un risc considerabil pentru proprietarii apartamentelor și vizitatorii acestora.

Prin încuierea ușii din față, părăsirea clădirii în caz de incendiu sau altă situație de urgență este posibilă numai dacă este la îndemână o cheie sau o cartelă de interfon, iar acest lucru reduce semnificativ posibilitatea de evacuare.

Nu se poate presupune că o cheie va fi luată într-o situație de panică, astfel că, în caz de urgență, ușa de la intrare poate deveni un obstacol mortal.