Regizorul Cristi Puiu: „Există români care își apără porția de budincă și români care apără drepturile omului”

Cristi Puiu consideră că e șocant felul în care oamenii au ajuns să se supună și să uite de propriile lor libertăți. Să uite că ei au niște drepturi. „Există niște drepturi ale omului, înscrise acolo în Constituție, nu?”

De ce sunt românii divizați? Ce îi determină pe unii dintre ei să urmeze linia venită de sus, fără nicio împotrivire, ba chiar cu aplauze? De ce există alți români care, dimpotrivă, se opun curentului  și vociferează? De ce românii care țin la confortul personal tind să le bage pumnul în gură care țin la drepturile omului, mai mult decât la confort?

Iată câteva dintre întrebările la care a încercat să răspundă Cristi Puiu, invitatul lui Dan Marinescu, în emisiunea „Întrebări esențieale”, pe evz.ro.

„Suntem cuminți, ca să nu ne pierdem porția de budincă”

„Poate că sunt unii cărora le e frică de una sau de alta. Că o să-și piardă confortul, să zicem așa, într-o manieră generală. Și pentru că vor să-și apere confortul, atunci vor subscrie la absolut orice fel de impunere va veni de sus în jos. „Suntem cuminți, ca să nu ne pierdem porția de budincă”.

Dar sunt și alții care vociferează. Și atunci, tu, ăla care îți aperi budinca, ajungi să sari la beregata ăluia care vociferează, cumva vorbind în mod indirect și despre drepturile tale, adică te avantajează într-un fel. În ce fel îți dă ție, în urma calculului rapid făcut, că ăla trebuie să sară din schemă?

Omul ăla, care critică regimul, critică sistemul, ar trebui să tacă. De ce ar trebui să tacă? Te ajută și pe tine, în mod indirect. Aici nu înțeleg eu. Și, în momentul în care vorbim despre o alegere conștientă, nu înțeleg. Eu cred că alegerea este inconștientă, frica domnește și, fără să-și explice oamenii de ce, cum și în ce fel, aleg să îl asculte pe cel instalat în fruntea bucatelor, pentru că el are pâinea și cuțitul. Și la fel vor alegere, ulterior, dacă ăla va fi decapitat și va fi înlocuit.

La fel ca în formula „Le roi est mort, vive le roi!”, poporul se va supune necondiționat, pentru că există lucruri mai importante pe care oamenii aleg să le apere. Mai importante decât propria lui libertate”, este de părere cunoscutul regizor.

 

Protestul ar trebui să fie un regulator de sisteme

Protestul, privit dintr-un punct nou de vedere, ar trebui să dea măsura unei democrații sănătoase. Cunoscutul regizor consideră că oamenii ar trebui să protesteze relaxați, fără teamă, dacă cineva tinde să le încalce libertatea. Iar conducătorii ar trebui să „integreze protestul în actul guvernării”, la fel de relaxați.

„Cumva lucrurile sunt mai complicate. Dar, cumva, poate acești 30 de ani nu au fost suficienți pentru a ne întoarce în punctul ăla în care să ajungem să fim capabili să deschidem gura și să protestăm la modul cel mai relaxat. Iar guvernanții să aștepte protestul la modul cel mai relaxat. Adică, să integreze protestul în actul guvernării. Că despre asta e vorba. „Pe mine protestul vostru mă ajută”. În felul ăsta, sistemele se reglează. Dacă feed-back-ul este corect, atunci nu avem decât de câștigat. Toți.

Ei, guvernanții nu sunt foarte încântați atunci când lumea protestează. Iar, încet-încet, văd că lumea nu mai protestează de frică de consecințe. Pentru că, dintr-o dată, vei fi scuipat pe Facebook. Vei fi târât prin mocirlă. Cum mi s-a întâmplat mie de fiecare dată când am spus ceva ce nu semăna cu ceea ce spuneau ceilalți, nu? Ceilalți care scriu pe Facebook, oameni trecuți prin școli înalte.

Cred că ăsta este pasul de făcut. Și asta este una dintre lecțiile pe care noi n-am învățat-o corect. Să ajungă un jurnalist, să apară pe post și să profereze insulte care mai de care mai surprinzătoare și neinspirate, lipsite de imaginație cu totul, adică nici măcar haz nu era în ele... Se pare că este un simptom ăsta. Adică mi se pare că am renunțat la absolut tot. Și nici n-am înțeles această lecție. Adică, nici n-am învățat corect jocul ăsta despre democrație, acolo unde opinia contrară te ajută pe tine”, a mai spus Cristi Puiu.