În data de 6 noiembrie, ICR New York organizează evenimentul Mitologii monstruoase în comunism și post-comunism, în cadrul căruia este invitată cunoscuta regizoare Ioana Uricaru, care va prezenta două dintre filmele sale de scurt-metraj: Legenda activistului în inspecție (din seria Amintiri din Epoca de Aur, 2009) și Stopover (2010). Proiecțiile vor fi însoțite de o prelegere a regizoarei și o sesiune de întrebări și răspunsuri.
Evenimentul de la New York este un “preambul” al primului Festival al Filmului Românesc din zona Pacific Northwest, intitulat Un ochi râde, un ochi plânge. Acest festival este co-organizat de ICR New York și American Romanian Cultural Society (ARCS) și va avea loc la SIFF Film Center din Seattle, WA, în perioada 7-9 noiembrie, 2014. Scurt-metrajele Ioanei Uricaru vor fi, de asemenea, proiectate la Festivalul de la Seattle, unde regizoarea face parte din grupul select al invitaţilor de onoare, alături de regizorul Oliver Șerban Tătaru și criticul de film Monica Filimon.
Ioana Uricaru s-a născut în România și locuiește în prezent în Statele Unite. Este regizoare, critic de film și profesor de "Cinema Studies" la Middlebury College din Vermont. Și-a obţinut doctoratul în "Critical Studies" la University of Southern California (2011), unde anterior a urmat și un program de masterat în "Film and Television Production" (2007). Înainte de studiile în SUA, a obținut o licență în Biologie la Universitatea București (1994) și una în Regie de Teatru și Film la UNATC București (1999). A publicat numeroase studii și articole și a susținut conferințe despre Noul Cinema Românesc. Propriile sale filme au fost prezentate la Cannes (2009), la Sundance (2011) și la Institutul de Film American / AFI (2007).
Este unul dintre regizorii seriei Amintiri din Epoca de Aur (Mobrafilms, 2009), care a fost prezentată la Festivalul de la Cannes în 2009, la categoria “Un Certain Regard”. În 2010, acest film a câștigat Premiul Publicului la Premiile Gopo din România. Primul lungmetraj al Ioanei Uricaru, After the Wedding, a primit finanţare de la Cinéfondation din cadrul Festivalului de la Cannes și de la programul Sundance Directors.
Scurt-metrajul Stopover (Mobrafilms, 2010) a făcut parte din selecția oficială la Sundance Film Festival 2011, Seattle și a fost prezentat, de asemenea, la festivalurile de film internaționale: Cambridge, Transilvania, Morelia, London East End, Rehovot, Tacoma, precum și la Jacob Burns Film Center, Film Society of Lincoln Center, New York.