Evenimentul Zilei > International > Veniturile REGINEI Marii Britanii vor crește în acest an cu 6 milioane de lire. Cât a costat călătoria în România a Prințului Charles
Veniturile REGINEI Marii Britanii vor crește în acest an cu 6 milioane de lire. Cât a costat călătoria în România a Prințului Charles

Veniturile REGINEI Marii Britanii vor crește în acest an cu 6 milioane de lire. Cât a costat călătoria în România a Prințului Charles

Regina va primi o creștere de 8% a veniturilor din fonduri publice, după ce profiturile Casei Regale au crescut cu 24 de milioane de lire sterline.

Fondul Suveran, care plătește salariile Casei Regale, cheltuielile de călătorie și mentenanța palatelor, va crește cu 2 milioane de lire, până la aproape 42 de milioane.

Sir Alan Reid, custodele venitului privat al suveranului britanic, a declarat că Regina reprezintă „o valoare excelentă pentru bani”. El a adăugat: „Când analizeze aceste conturi, vezi că Fondul Suveran a fost echivalent, anul trecut, cu 65p (penny) pe persoană, pe an, în Regatul Unit. atât costă un timbru. Dacă ne gândim ce înseamnă regina pentru această țară, eu cred că ea reprezintă o valoare excelentă pentru bani”.

Călătoriile oficiale ale familiei refale au costat contribuabilul britanic 4,5 milioane de lire sterline între 2016/17, mai mult cu 500.000 de lire față de anul precedent. Venitul anual al Prințului Charles din moștenirea sa ereditară, Ducatul din Cornwall,a crescut cu 1,2%, până la o valoare de 20,7 milioane de lire, scrie BBC.

Conturile regale:

  •     82,2 milioane de lire – suma pe care o va primi regina din Fondul Suveran în 2018/19
  • 4,5 milioane de lire – costul călătoriilor oficiale ale familiei regale
  •  288.697 lire – suma cheltuită pentru Trenul regal pentru 14 călătorii
  •  1,2 milioane de lire – costul înlocuirii ușilor la orangeria de la Castelul Windsor
  •  154.000 de lire – costul estimat al folosirii avionului regal de către Prințul Charles și Camilla, când au vizitat Italia, România și Austria

Grantul suveran, care este plătit doi ani în arierate, sunt banii dați Reginei de către Trezorerie. Se bazează pe profiturile portofoliului imobiliar al Coroanei, care include o mare parte din imobilele din partea centrală și de vest a Londrei (unde se află majoritatea punctelor turistice, a magazinelor, firmelor și clădirilor guvernamentale).

Proprietățile imobiliare ale Coroanei (Crown Estate) au avut o creștere de 24,7 milioane de lire profit, ajungând la 328,8 milioane în ultimul an.

Crown Estate reprezintă o companie comercială, independentă, de proprietăți, una dintre cele mai mari din Marea Britanie, care datează din 1760.

Veniturile suplimentare obținute merg la Trezorerie, iar monarhul primește un „salariu” anual. Monarhul nu poate vinde aceste proprietăți, dar primește 15% din excedentul anual, cunoscut sub numele de Fondul Suveran, pentru susținerea îndatoririlor oficiale.

Republic, o organizație britanică, care face campanie pentru un șef de stat ales în Marea britanie, a publicat propriul raport legat de costurile regalității și spune că dacă se includ și costurile cu securitatea, nota de plată anuală a monarhiei este de 345 de milioane de lire sterline.

Urmează reparații majore la Palatul Buckingham, estimate la 369 de milioane de lire, precizează sursa citată. Pentru a fi susținute aceste reparații, procentul profiturilor din Crwon Estate plătit reginei va crește de la 15 la 25% între 2017 și 2027.