Evenimentul Zilei > International > Regimul de la Phenian mârâie la ,,inamicul jurat” Japonia
Regimul de la Phenian mârâie la ,,inamicul jurat” Japonia

Regimul de la Phenian mârâie la ,,inamicul jurat” Japonia

Coreea de Nord a criticat ferm Japonia după înăsprirea condiţiilor pentru unele exporturi către Coreea de Sud, pe fondul unei vechi dispute diplomatice, acuzând Tokio că fragilizează pacea în peninsula coreeană

Coreea de Nord a criticat ferm Japonia după înăsprirea condiţiilor pentru unele exporturi către Coreea de Sud pe fondul unei vechi dispute diplomatice, acuzând Tokio că fragilizează pacea în peninsula coreeană, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Japonia ,,încearcă să distrugă avansul spre pace în peninsula coreeană exercitând presiune asupra Coreii de Sud prin aceste restricţii”, a declarat vineri agenţia oficială nord-coreeană KCNA, numind Japonia ,,inamicul jurat”. Aceste restricții, introduse la începutul lunii iulie se referă la produse chimice esențiale pentru fabricarea de cipuri și ecrane de smartfone folosite de giganți ai tehnologiei din Coreea de Sud precum Samsung. Ele provoacă îngrijorare cu privire la creșteri ale prețurilor pentru consumatori. Aceaste măsuri decurg dintr-o veche dispută legată de munca forțată la care au fost supuși coreenii de colonizatorul japonez în timpul celui de al Doilea Război Mondial, reînviat, recent, de o decizie judecătorească sud-coreeană percepută ca un afront de Tokio. ,,Daunele umane, fizice și emoționale cauzate poporului coreean (în perioada colonioală) nu ar putea fi compensate chiar dacă întregul popor s-ar sacrifice” a adăugat KCNA, preluată de AFP. Mai devreme, ăn cursul zilei, un septuagenar sud-coreean, al cărui socru a fost victimă a muncii forțate în perioada ocupației japoneze, și-a dat foc în mașina sa aflată în fața ambasadei Japoniei la Seul explicîndu-și gestul prin sentimentele sale negative față de Japonia.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News