Evenimentul Zilei > Justitie > Regii amfetaminei au adus un drog nou studenților: „Diamantul”
Regii amfetaminei au adus un drog nou studenților: „Diamantul”

Regii amfetaminei au adus un drog nou studenților: „Diamantul”

„Bercea” și „Șarpele Roșu”, cei mai mari dealeri de amfetamine, au fost prinși în urma unei operațiuni de amploare, denumită codifi cat „Muntele”. Captura: 4.012 pastile de droguri. Capii rețelei au fost capturați de polițiști după o monitorizare de aproape trei luni.

Cei mai periculoși traficanţi de droguri de mare risc, în special de comprimate ecstasy, care acţionau în Bucureşti, Braşov şi Prahova, „Bercea”, de 35 de ani, și „Șarpele Roșu”, de 28 de ani, au fost prinși după trei luni de supraveghere. Ei au pus în vânzare mii de pastile ecstasy fabricate sub forma unor diamante. Inițial, drogurile erau de culoare roz, apoi de culoare albastră și verde deschis. Noutatea: pastilele pot crea o depedendență psihică puternică. Cei doi traficanți sunt cunoscuţi membri ai lumii interlope din Braşov, renumiți mai ales pentru violența lor.

Ancheta

Ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti – Serviciul Antidrog au organizat acțiuni care au avut rolul de a decima rețeaua și de a ajunge la vârful acesteia.

Poliţiştii de la Crimă Organizată au intervenit după o tranzacţie importantă şi foarte periculoasă, întrucât aceasta era pusă la punct în detaliu de traficanţi. Anchetatorii au surprins vânzarea a 4.012 comprimate de ecstasy cu logo- ul „Diamond-Heart”. De atunci, au urmat alte percheziţii în oraşul Braşov, dar şi în comuna Fundata din acelaşi judeţ. Potrivit anchetatorilor, drogurile erau aduse din Olanda și aprovizionau în special campusurile studențești.

Campusurile dau trendul în droguri

Când vine vorba despre consumul de droguri, spun poliţiştii, pulsul se ia din localurile cele mai frecventate de tineri, dar în special din campusurile studenţeşti.

„Constatăm o ușoară creștere a drogului ecstasy, care a apărut în diverse forme. Pentru consumatori, acestea sunt mai atractive ca formă şi culoare însă, pentru traficanţi, aceste detalii au o altă însemnătate. Practic, ei își pun un fel de ștampilă pe marfa care le aparține şi, în felul acesta ştiu în ce cantitate controlează piaţa, când şi unde ajung drogurile, deci unde se vând şi unde este cererea mai mare”, mai spun poliţiştii.

Substanţa activă din pastilele de ecstasy poartă numele de MDMA. Pastilele își fac efectul în 30-60 de minute după înghițire, în funcție de organism, iar cei care le vând spun consumatorilor să nu le amestece cu alcool.

Cât costă noua plăcere de fițe

În centrul istoric din Bucureşti, aglomerația a adus şi infracţionalitate – prostituţie, proxenetism, luare de mită şi consum de droguri, explică poliţiştii antidrog. De asemenea, în campusurile studențești, unde polițiștii sub acoperire au constatat că drogul „Diamant” este la mare căutare printre studenți. Ca şi în Centrul istoric, frecventat de foarte mulţi tineri, se consumă în această perioadă mai mult pastilele cu logo-uri cât mai interesante şi culori cât mai vii. Preţul de „producător” al unei pastile „Diamant” porneşte de la 10-20 de eurocenţi pentru o pastilă şi ajunge, în Bucureşti, la 50-70 de lei. Alte pastile de ecstasy în diverse forme, în funcție de model, se vând cu sume cuprinse între 40 și 70 de lei.

„Jointul” este mai ieftin

În campusul studenţesc de la Timpuri Noi şi Regie se consumă jointul, făcut din cannabis, care se fumează de cele mai multe ori în grup. Cannabisul costă între 30 şi 50 de lei gramul, iar dintr-un gram se fac cam 10 ţigări. Cannabisul este adus în România sub formă de semințe. Etnobotanicele sunt mai puțin folosite. Ele se fumează, dar exisă și etnobotanice care se găsesc în formă de pudră albă, care se trag pe nas. În orice formă, etnobotanicele au acelaşi efect. Punguţa cu 20 de grame se vinde cu 10 până la 40 de lei. Anul acesta polițiștii au capturat 20 de mari rețele de trafic de droguri.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.