Regele petrolului lumii, spitalizat de urgență

Regele petrolului lumii, spitalizat de urgență

Regele Salman bin Abdulaziz al Saoud al Arabiei Saudite a fost internat luni în spital, ceea ce a dus la amânarea vizitei planificate a premierului irakian Mustafa al-Kazimi, au spus autoritățile. Starea sănătății suveranului petro-moharhiei îngrijorează zona Golfului.

Regatul saudit comunică rar despre starea de sănătate a monarhului în vârstă de 84 de ani, care din 2015 conduce țara,  cel mai mare exportator mondial de țiței și cea mai mare economie arabă.

„Regele a fost internat la spitalul de specialitate King Faisal din Ryad pentru examinări din cauza inflamației vezicii biliare (colecistită)”, a declarat cabinetul suveranului, citat de agenția oficială de știri SPA, fără a oferi mai multe detalii.

Premierul irakian avea programată, luni, o vizită în Arabia Saudită,  înainte de a efectua o vizită în Iran, doi aliați ai Bagdadului între care există o rivalitate în regiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vizita ( premierului irakian) a fost amânată până când regele este externat din spital”, a declarat, pe Twitter, ministrul saudit de Externe, Faysal ben Farhan.

Arabia Saudită „apreciază alegerea premierului de a vizita regatul la prima vizită de la preluarea funcției”, în luna mai.

Moustafa al-Kazimi a confirmat amânarea vizitei sale din cauza unei „probleme urgente de sănătate” a regelui Salman.

Într-un comunicat, biroul său a declarat că o nouă dată va fi stabilită „cât mai curând posibil”, în timp ce Kazimi se afla posibil într-o misiune de intermediere între puterile rivale din Golf.

Kazimi l-a primit, duminică, la Bagdad pe ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, urmând să plece marți seară, la Teheran.

În timpul domniei regelui Salman, Arabia Saudită a lansat reforme economice pentru perioada post-petrol, dar a adoptat și o politică externă mai afirmată, întrând în război împotriva rebelilor yemeniți, susținuți de Iranul rival.

În 2017, Arabia Saudită a negat informațiile de presă potrivi cărora regele ia în considerare abdicarea în favoarea fiului său, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, considerat conducătorul de facto al regatului.

Creșterea fulgerătoare a influenței prințului Mohammed în fruntea țării a coincis cu represiune severă împotriva activiștilor și a vocilor disidente, chiar și în cadrul familiei regale.

Arabia Saudită s-a confruntat cu o serie de controverse de când acesta a fost numit prinț al coroanei, în iunie 2017, în special după asasinarea, în octombrie 2018, a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Colaboratorul Washington Post și apropiat al curții regale, înainte de a-i deveni critic, Khashoggi a fost ucis de agenți saudiți în consulatul regatului din Istanbul, Turcia.