Evenimentul Zilei > Social > Regele de Arginți. Suspans cu George Arion
Regele de Arginți. Suspans cu George Arion

Regele de Arginți. Suspans cu George Arion

În cel de-al treilea roman al său tradus în românește, “Regele de Arginți”, Sandrone Dazieri îi readuce la rampă pe Colomba Caselli și Dante Torre.

Doi anchetatori redutabili. O echipă imposibil de uitat. Co lomba este o polițistă abilă, câteodată repezită și țâfnoasă, confruntată cu multe probleme personale și de serviciu, pe care izbutește să le rezolve numai datorită tenacității sale ieșite din comun. După ce a trecut printr-o experiență traumatizantă – timp de treisprezece ani a fost sechestrată într-un container – Dante o ajută să descâlcească misterul dispariției unor copii care, ca și el, au fost prizonierii unui tată crud și însetat de dorința de a-i domina pe ceilalți.

Chiar dacă acest individ a fost eliminat, acțiunile lui de odinioară continuă să aibă o influență malefică asupra foștilor săi prizonieri.

Eliberați din captivitate, ei încearcă să-și găsească un rost în societate și să-și vindece rănile care le-au mutilat sufletele. Angoasele trecutului nu dispar cu ușurință. Unii duc mai departe experimentele geniului bolnav care le-a deturnat viețile de pe un făgaș firesc. În fruntea lor – Regele de Arginți care “înțelesese că lumea întreagă era o tablă de șah uriașă și că oamenii aveau destinul prestabilit, doar că nu reușeau să-l anticipeze. Erau dominați de stimulii cei mai banali – foamea, pofta, frica, durerea – și reacționau după un tipar cu puține variante posibile: un laș urma să fugă întotdeauna din fața pericolului, un îndrăgostit avea să-și pună întotdeauna viața în pericol să-și salveze iubita.”

Autorul istorisește precipitat evenimentele în care sunt implicați Colomba și Dante. O sumedenie de evenimente macabre, a căror înșiruire îl lasă perplex pe cititor. Se comit crime pe bandă rulantă, sunt puse la cale atentate, răpiri, evadări spectaculoase. Unele personaje se prezintă sub identități false, se fac descinderi în locuri dubioase, au loc percheziții, iar investigațiile din ambianțele unde au acționat asasini apelează la tehnici sofisticate. Dazieri conturează un spațiu unde Răul își exercită teroarea amenințând din umbră o comunitate vulnerabilă, unde abia după multe strădanii și multe victime se reinstaurează starea de normalitate.

Dar pentru câtă vreme? Rămâne de văzut ce vești ne va mai aduce în narațiunile sale viitoare acest romancier cu o imaginație debordantă și cu mult curaj de a scruta tenebrele ascunse ale ființei umane.