Mai umană și mai incertă. Epoca lui Charles al III-lea, după primul an de domnie
- Maria Dima
- 7 mai 2024, 08:21
Era ziua de 6 mai 2023 când regele Charles al III-lea, moștenitorul Reginei Elisabeta, a primit la Westminster Abbey din Londra, coroana baroc a Sfântului Eduard care i-a pecetluit urcarea pe tronul Angliei. În Regatul Unit și în cele 14 țări ale Commonwealth-ului în care monarhul este șef de stat, a avut loc o sărbătoare care a durat de trei zile. Din măreția acelei ceremonii, care a costat 100 de milioane de lire sterline, supraviețuiesc astăzi amintiri care aparțin unei povești de „doar” 12 luni, dar care par foarte îndepărtate, scrie avvenire.it.
Umanitatea lui Carlo
Evenimentul care a marcat puternic primul an al epocii carolingiene, a fost anunțul care a oficializat, mai întâi cancerul suveranului în vârstă de 75 de ani, apoi, pe cel al ducesei de Wales, Prințesa Kate, în vârstă de 42 de ani, soția moștenitorului tronului, William. O lovitură dublă care a evaporat alura ce conferă membrilor regali acea perfecțiune aproape magică, dezvăluind suferința lor umană. Nu există detalii despre gravitatea celor două cazuri, cu atât mai puțin despre rezultatul tratamentelor de chimioterapie la care sunt supuși ambii.
Însă mulți au observa că boala pare să fi adus monarhia mai aproape de popor. Căldura exprimată de mulțime față de regina Camilla, care în timpul absenței lui Charles de pe scena publică a făcut tot posibilul să acopere evenimentele programate pe agenda soțului ei, a surprins chiar și Palatul Buckingham. O expresie spontană a apropierii de durerea regală. „Nu poți să nu arăți simpatie față de o femeie de 76 de ani care are un soț și o noră bolnavi de cancer – a comentat o sursă de la palat pentru Telegraph – indiferent de părerea despre monarhie.”
Oamenii l-au iubit de la început pe Regele Charles
Suveranul, copleșit de boală chiar la începutul domniei sale, pe care a aşteptat-o o viaţă, începuse să cucerească inimile supușilor săi chiar înainte de a decide să îşi împărtășească fragilitatea cu națiunea. Oamenii l-au iubit de la început pentru că a părea ceva mai empatic decât mama sa regina Elisabeth.
Iar diagnosticul de cancer a făcut restul: astăzi, Charles pare realmente bucuros să dea mâna cu toţi cei pe care îi întâlnește. În fotografiile făcute în timpul vizitei sale la Macmillan Cancer Center de la University College Hospital, primele după începerea tratamentului și după o absență de aproape o sută de zile, se vede clar că îi îmbrățișează pe pacienții pe care s-a dus să-i viziteze. În felul în care întinde mâna unei femei există urme de căldură umană până acum aproape necunoscute britanicilor. Poate fi doar o „informalitate formală”, așa cum insinuează unii dintre cei din interior, însă oamenilor le place.
„Less is more”
Activist, ecologist, deschis către lume și societate, Charles a ajuns pe tron cu scopul de a moderniza monarhia prin adaptarea ei la vremurile moderne. A reuşit? În parte, da.
Luna trecută a surprins, de exemplu, decizia sa de a deschide publicului Castelul Balmoral, reședința din Scoția care a fost decorul multor momente cruciale ale familiei Windsor și unde regina Elisabeta a murit pe 8 septembrie 2022.. Mișcarea reflectă cu siguranță nevoia de a strânge numerar pentru a suporta costurile de întreținere a proprietăților imobiliare (intrarea va costa între 100 și 150 de lire sterline, sau până la 175 de euro) dar și detașarea lui emoțională de palate. Se spune că regele ar crede cu fermitate în „tradiția vie” conform căreia dacă o casă nu este locuită, atunci poate fi transformată într-un muzeu.
Regele Charles a redus organizațiile de caritate
Urgența eficientizării Coroanei l-a convins pe Charles să reducă chiar și numărul organizațiilor de caritate sponsorizate de casa regală care de la peste o mie a ajuns la 830. La rândul său, însă, în ciuda tratamentelor împotriva cancerului, regele a decis să preia conducerea unui număr mai mare de entități: el va supraveghea personal nu 441, ci 669.
Vizita, la 29 aprilie, a Sophiei, soția fratelui mai mic al regelui, Edward, în Ucraina a fost considerată una „istorică”. Ducesa de Edinburgh a fost primul și singurul membru al familiei regale care a călătorit la Kiev și la Bucea de la începutul conflictului cu Moscova. A întâlnit cuplul prezidențial, Volodimir Zelenski și Olena Zelenskae, victimele torturii și violenței sexuale, şi copiii care s-au întors în familii după ce au fost îndepărtați de ruși. Se spune că acesta a fost răspunsul dat de Palat trolilor ruși care au folosit rețelele de socializare pentru a alimenta teoriile conspirației privind absența prelungită de pe scena publică a Prințesei Kate despre care, înainte de a-și mărturisi public boala, se spunea că ar fi chiar moartă.
Viitorul
Rezultatul acestui „annus horribilis” al Coroanei Britanice, care, potrivit multora, ar fi chiar mai rău decât 1992, este unul pozitiv. Potrivit unui sondaj realizat de Mail on Sunday, Regele Charles este iubit de 56% din public, procent care era de 49% în urmă cu un an. În general, sprijinul pentru monarhie este stabil la aproximativ 60%. Cu tot respectul republicanilor care duminică, în ajunul aniversării încoronării, s-au întrunit în Trafalgar Square pentru a scanda: „Jos regele!”.
Întâlnirea cu Prințul Harry
Mai modernă și, pur și simplu, mai umană, epoca lui Charles al III-lea este și mai incertă. În următoarele săptămâni, suveranul ar trebui să revină pe scena publică. Cu toate acestea, s-a anunţat clar că angajamentele sale viitoare (petrecerile în grădină de la Palatul Buckingham, aniversarea debarcării în Normandia, Ceremonia Trooping the Color, călătoria la Samoa pentru Summitul șefilor de guvern din Commonwealth) vor fi evaluate din când în când în funcţie de starea sa de sănătate.
Peste câteva zile ar putea avea o întâlnire scurtă cu Prințul Harry care se întoarce acasă din California pentru Jocurile Invictus, întrecerile sportive pentru soldații cu handicap. Fiul „rebel” care și-a acuzat mereu tatăl că nu-l îmbrățișează suficient. „Nu era priceput– a scris el în memoriile sale – să-și arate emoțiile”. Mulţi au pariat însă că, de data asta, nu va mai fi așa.
Articol de Angela Napoletano (Traducerea-Rador)