Regele Carol al II-lea nu-i iartă fratelui său păcatul pe care primul îl făcuse el

Căsătorindu-se cu Ioana Doletti, ca și fratele său Principele Carol cu Zizi Lambrino, a intrat în conflict cu acesta, devenit Regele Carol al II-lea, conflict care a dus în cele din urmă la exilarea sa.

S-a născut pe 3 august 1903 la Sinaia, fiind al patrulea copil al cuplului princiar Ferdinand și Maria.

La nașterea sa, fratele mai mare, Carol, avea 10 ani, iar surorile - Elisabeta și Mărioara - 9, respectiv 3 ani. A mai avut o soră - Ileana, născută în 1909, și un frate - Mircea, născut în 1913 și mort prematur, în 1916.

Prințul Nicolae a fost botezat de țarul Nicolae al II-lea al Rusiei.

Între 1927 și 1930 a făcut parte, mai mult din obligație, din Consiliul de Regență care domnea în numele Regelui minor Mihai I. Nicolae a întâmpinat cu satisfacție întoarcerea fratelui său în țară și preluarea tronului României, ceea ce i-a permis să se dedice pasiunilor sale.

Nicolae s-a căsătorit cu Ioana Doletti (fosta noră a politicianului liberal N.N. Săveanu) în secret pe 28 octombrie 1931, în comuna Tohani din jud. Prahova, încălcând statutul Casei Regale, care permitea mariajele doar cu membri ai caselor regale europene

„Nicolae nu a renunțat la căsătorie. Au urmat discuții aprinse, scandaluri de zăngăneau ferestrele palatului. Numai intervențiile reginei Maria au pacificat câteodată lucrurile. Dar certurile între frați pe acest subiect izbucneau mereu.

Regele Carol II nu a recunoscut căsătoria. Prințul Nicolae trebuia să ceară acordul regelui, în prealabil, pentru a se căsători. Pentru că aleasa sa era româncă, nu o străină din neam regal, cum prevedeau Constituția și statutul Casei regale, acordul nu ar fi fost obținut niciodată. În lipsa acestuia Tribunalul Ilfov a anulat căsătoria încheiată la Tohani, județul Buzău, de unde se trăgea mireasa.

Tertipul folosit de rege împreună cu ministrul de interne, Constantin Argetoianu, a fost să facă dispărut registrul Stării civile. A fost substituit, iar căsătoria celor doi nu apărea în registrul nou. Așadar, nu s-au căsătorit! Procedeu de găinari, am zice azi zâmbind, dar rațiunea de stat o cerea. Sau, mai bine zis, capriciul regelui Carol ll.

Ioana Doletti a murit în anul 1963. Printul Nicolae a murit la Madrid, la 9 iulie 1978, în vârstă de 75 de ani, şi a fost înmormântat la Lausanne, alături de Ioana Doletti.

Radu Săveanu (fostul soț – nota Evenimentului istoric) – dintr-o veche familie de liberali – a fost arestat după ce comuniştii au preluat puterea. A fost închis la Canal. Arestat din nou in 1960 a fost eliberat în 1963, când a și murit”, fragment din volumul „Repertoarul amorului” de Stelian Tănase, apărut la editura Hyperliteratura 2019.Volumul doi se află în pregătire la aceeasi editură/toamna 2020.

Mărturia lui Argetoianu

Din aceeași sursă mai cităm: Iată ce scrie Constantin Argetoianu în Însemnarile sale. „Prinţul Nicolae, fratele lui Carol al II-lea, a cunoscut-o la Automobil Club, unde doamna venea să dejuneze cu soţul. Scandalul a izbucnit într-o zi, la poarta Automobil Clubului.

Prinţul dejunase cu iubita şi cu soţul ei, coborâseră toţi trei scara şi, când să se despartă, doamna Săveanu, în loc să se urce în maşina conjugală, s-a urcat în cea a Prinţului şi a şters-o fără nicio explicaţie. Săveanu a sărit în a lui şi a pornit după ei.

În dreptul palatului Prinţesei Elena, Prinţul a oprit maşina, a scos garda şi a ordonat arestarea soţului!”.

Săvenii au divortat și amanții s-au putut căsători la 28 octombrie 1932. Ca recompensă fostul soț a fost trimis ca vice-consul al României la Bruxelles.

Cearta cu Carol s-a soldat și cu trimiterea prințului Nicolae în Occident unde a trăit sub numele Nicolae Brana.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric