Regatul Unit şi UE încep lupta, iar tratativele vor fi dure

Regatul Unit şi UE încep lupta, iar tratativele vor fi dure

Bruxelles-ul a fost iritat de afirmaţiile de săptămâna trecută ale unor oficiali din guvernul britanic, potrivit cărora UE ar fi "schimbat termenii" convorbirilor pe tema viitoarelor relaţii. Marea Britanie susţine că ar dori un acord "în stilul Canadei" şi că pretenţiile UE în privinţa marjei sunt cu totul nejustificate. UE afirmă că o asemenea comparaţie este falsă, având în vedere că Regatul Unit încearcă să obţină un acces mai mare pe piaţă şi doreşte ca relaţiile economice dintre Bruxelles şi Londra să fie cu mult mai largi. "Declaraţia politică spune totul", a declarat un oficial din UE.

Lideri europeni, precum preşedintele francez Emmanuel Macron, au avertizat că rezistenţa Marii Britanii în privinţa marjei de abordare ameninţă termenul-limită al negocierilor, care este strict. Dl Macron a subliniat că un acord mai puţin ambiţios, cu taxe precise pentru anumite produse de o mai mare importanţă, ar trebui negociat un timp mai îndelungat decât un acord care să stipuleze că toate produsele sunt neimpozabile.

Bruxelles-ul va cere ca orice acord viitor să permită fiecărei părţi să "remedieze rapid" situaţia în cazul în care partea adversă îşi încalcă angajamentele. Bruxelles-ul va propune posibilitatea de a lua măsuri "interimare" fără să mai aştepte ca vreo comisie de arbitraj să pronunţe un verdict final. În următoarele săptămâni, guvernele naţionale vor putea hotărî dacă să întărească şi mai mult marja de intervenţie a UE sau să amendeze anumite capitole din proiectul de mandat. UE intenţionează că mandatul să fie adoptat la o reuniune ministerială programată pe 25 februarie.

Şi alte capitole ale mandatului ar putea înfuria Regatul Unit. Marea Britanie a respins orice sugestie potrivit căreia Curtea Europeană de Justiţie ar putea avea vreun rol în vitorul relaţiilor, dar Bruxelles-ul va insista că CEJ este singurul for care poate arbitra disputele pe tema interpretării legislaţiei UE - lucru pe care Marea Britanie l-a acceptat deja în declaraţia politică. (rador.ro)

Ne puteți urmări și pe Google News