Opriţi distrugerea refugiilor din Munţii Făgăraş: „Refugiul din Fereastra Mică a Sâmbetei e horror! E plin de sânge și de fecale!”

Opriţi distrugerea refugiilor din Munţii Făgăraş: „Refugiul din Fereastra Mică a Sâmbetei e horror! E plin de sânge și de fecale!”

Dacă v-ați propus să mergeți în drumeție pe creasta Făgărașului, nu vă bazați că veți putea înnopta în refugiile construite la mare altitudine! Adăpostul ridicat în Fereastra Mică a Sâmbetei, de exemplu, tocmai a fost vandalizat de ciobani

Vine toamna, anotimp așteptat cu sufletul la gură de iubitorii muntelui, luna septembrie fiind considerată una dintre cele mai potrivite pentru ascensiunile la mare altitudine. Doar că expediția pe creasta Făgărașului nu depinde doar de vremea frumoasă sau de cunoștințele fiecărui aventurier. Nu! Anul acesta, ea este condiționată și de acțiunile barbare ale unor ciobani, care au distrus cu bună știință, în ultimii ani, refugiile construite pe banii românilor în creasta Făgărașului. Ultima „ispravă” s-a consumat zilele acestea, când câțiva derbedei - că numai păstori nu-i mai putem numi - au vandalizat refugiul din Fereastra Mică a Sâmbetei, un adăpost ridicat la 2.200 de metri altitudine, chiar în imediata apropiere a potecii turistice. 

FOTO - Ușa refugiului nu mai poate fi închisă, iar incinta arată execrabil

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO - În interiorul adăpostului, ciobanii au sacrifi cat animale 

Atenție! Adăpostul nu mai poate fi utilizat

„Deși au un bordei la câteva sute de metri mai jos, ciobanii au tăiat oi chiar în refugiu, e plin de sânge pe pereți, e plin de fecale! Ușa este ruptă. Turiștii nu se mai pot adăposti acolo, e horror!”, ne-a declarat, indignat, Valentin Retevoi, șef Formație Salvamont Nucșoara. Cum este posibil așa ceva și ce acțiuni au fost întreprinse pentru a stopa astfel de practici? „Noi am luat legătura cu proprietarii stânei cu pricina, unde sunt angajați acești ciobani, și am primit promisiuni că situația va fi remediată. În ce sens? Le-am pus în vedere să nu se mai repete astfel de acte de vandalism, că doar n-or veni ei să repare și să curețe?!”, a detaliat Valentin Retevoi.

FOTO - Valentin Retevoi, șef Salvamont Nucșoara

Dezastru de-a lungul crestei

Din nefericire, cazul refugiului din Fereastra Mică a Sâmbetei nu este singular. Deși an de an mii de turiști, români și stră- ini, iau cu asalt Munții Făgăraș, ajutând la dezvoltarea zonei, se pare că nu toată lumea apreciază prezența turiștilor. Altfel nu se explică de ce refugiul de la Podul Giurgiului (2.200 m alt), un alt reper al crestei Făgărașului, a fost vandalizat, iar ulterior distrus. Și este distrus și acum. Nici refugiul Scara (2.146 m alt) nu poate fi folosit de turiști, nici refugiul Berevoiescu (2.300 m alt)... „Din câte știm noi, ciobanii sunt principalii responsabili pentru distrugerea acestor adăposturi esențiale pentru turiști. Ei nu înțeleg că oamenii prinși sus, în creastă, de o furtună, sau cei răniți, au dreptul să stea în aceste refugii. Ba chiar le poate salva viața”, a comentat salvamontistul Valentin Retevoi.

FOTO - Adăpostul din zona Berevoiescu este vandalizat an de an de ciobani

FOTO -  Refugiul de la Podul Giurgiului este distrus complet

Ipoteză 

Printre iubitorii muntelui mai circulă o explicație în legătură cu distrugerea acestor adăposturi deosebit de importante pentru turiști. Se spune că refugiile ar fi distruse intenționat și de anumiți proprietari de cabane de pe văile făgărășene, pentru ca turiștii să nu mai înnopteze în creastă, gratis. Este doar o ipoteză, dar poate că ar merita să fie luată în calcul de autorități.