Evenimentul Zilei > Actualitate > Refugiaţii ar putea să vină peste studenţi. Universitatea Bucureşti le oferă 80 de locuri de cazare
Refugiaţii ar putea să vină peste studenţi. Universitatea Bucureşti le oferă 80 de locuri de cazare

Refugiaţii ar putea să vină peste studenţi. Universitatea Bucureşti le oferă 80 de locuri de cazare

Universitatea Bucureşti va putea pune la dispoziţia refugiaţilor 80 de locuri de cazare în căminele din Măgurele şi va putea acorda şi consiliere psihologică.

În urma unei solicitări a ministrului Educaţiei, Universitatea Bucureşti a anunţat că va pune la dispoziţia refugiaţilor 80 de locuri de cazare, dacă va fi nevoie, în timp ce Universitatea de Medicină şi Farmacie nu are locuri de cazare disponibile.

”Am răspuns acestei solicitări a ministrului Educaţiei şi punem la dispoziţie 80 de locuri în căminele noastre din Măgurele şi în acelaşi timp oferim, dacă vom fi solicitaţi, şi consiliere psihologică acestor persoane care sunt într-un moment atât de greu al vieţii lor. Noi vrem să ajutăm cu tot ceea ce poate universitatea. În momentul de faţă, am fost rugaţi să punem la dispoziţie aceste locuri în cămin, o vom face, iar asta nu va afecta capacitatea noastră de cazare pentru studenţii universităţii", a spus rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru.

În plus, rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Mihnea Costoiu, a spus, la rândul său, că universitatea ar putea pune la dispoziţie 50 de locuri în cămine, relatează Mediafax.

Pe de altă parte, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie, Ionel Sinescu, a spus că insituţia de învăţământ are locurile de cazare limitate.

"Cazarea în UMF Carol Davila se face pe criterii foarte riguroase. Spaţiile sunt la limită. Dacă ni se va cere, într-o situaţie specială, să eliberăm un cămin, o vom face, dar, repet, noi nu avem spaţii disponibile", a mai spus academicianul Ionel Sinescu.

Ministerul Educaţiei a solicitat marţi, universităţilor şi inspectoratelor şcolare judeţene să identifice evantuale spaţii de cazare pe care ar putea să le pună la dispoziţia refugiaţilor ce ar ajunge în România, fără afectarea procesului de învăţământ.

Inspectoratele şi universităţile erau solicitate să transmită o situaţie a locurilor de cazare disponibile în căminele liceelor şi în campusurile universitare disponibile, în cazul în care numărul refugiaţilor ar fi mai mare decât capacitatea de cazare din cele şase centre pentru imigranţi.

”Ministerul Educaţiei răspunde la toate solicitările Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. (…) Ministerul Educaţiei poate acorda sprijin, de exemplu, pentru cazare şi consiliere psihologică”, au declarat reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la finalul şedinţei de coaliţie, că poziţia expimată de preşedintele Klaus Iohannis legată de primirea refugiaţilor în România este foarte "clară", respectiv statul român poate primi maximum 1.780 de imigranţi.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, luni, că spune că România nu poate primi mai mult de 1.785 de refugiaţi, cifrele prezentate de ”diverse gazete” fiind ”speculaţii jurnalistice".