Reformatorii câştigă teren la Teheran

Reformatorii câştigă teren la Teheran

Conservatorii au câştigat detaş at alegerile parlamentare desfăş urate sâmbătă în Iran, însă, în ciuda interzicerii majorităţii candidaţilor lor, promotorii reformelor din Republica Islamică au reuşit să-şi asigure o voce importantă în legislativ, obţinând circa 20% din mandate.

Potrivit rezultatelor parţiale, citate ieri de AFP, după adjudecarea a 190 din totalul de 290 de mandate, Frontul Unit, principala listă conservatoare care îi include pe susţinătorii preşedintelui Mahmud Ahmedinejad, a obţinut 67 de locuri, faţă de 30 cât au obţinut reformiştii.   Liderul de la Teheran nu va avea însă o atmosferă politică prea favorabilă înaintea prezidenţialelor din 2009, pentru că alte 46 de locuri ale parlamentului au fost adjudecate de Coaliţia extinsă, un grup conservator ca şi Frontul Unit, dar care include critici aprigi ai preşedintelui.

Candidaţii independenţi, ale căror orientări politice generale nu sunt încă prea clare, şi-au adjudecat de asemenea 42 de locuri. Harta politică a teocraţiei şiite nu va fi trasată însă definitiv decât la 18 sau 25 aprilie, când va fi organizat un al doilea tur de scrutin în circa 50 de circumscripţ ii electorale.

Ne puteți urmări și pe Google News