Reforma pensiilor din planul Guvernului. Propunerile sunt privite cu neîncredere de specialiști

Reforma pensiilor din planul Guvernului. Propunerile sunt privite cu neîncredere de specialiștiPensionari. Sursă foto: Freepik.com

Guvernul a transmis la Bruxelles un plan fiscal menit să contribuie la reducerea deficitului bugetar la 2,5% din PIB în 2031. Documentul propune o serie de reforme între care și unele referitoare la pensii.

 

La nici două luni de la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor autoritățile propun noi reglementări. Se dorește introducerea unei noi formule de calcul, interzicerea majorării drepturilor fără susținere fiscală și reducerea posibilităților de pensionare anticipată.

Planul propus de guvernul Românie contestat de specialiști

Planul fiscal transmis de autoritățile române la Bruxelles nu este văzut cu ochi buni de specialiștii în economie. În opinia acestora, soluțiile propuse nu sunt sustenabile și nu vor rezolva problemele decât pe moment. Profesorul universitar Bogdan Glăvan nu dă foarte mulți sorți de izbândă planului fiscal propus de guvern. În opinia, reforma pensiilor propusă va da naștere la noi inechități în cazul viitorilor pensionari.

„Legea pensiilor, gândită și avizată de instituțiile financiare internațioale, va duce la scăderea veniturilor viitorilor pensionari. S-a vorbit mult despre creșterile de venituri pentru actualii pensionari, însă nu și despre ce va urma. Vor fi oameni care, după noua lege, vor primi pensii mai mici, decât cei care au beneficiat de prevederile vechii legi”, a avertizat profesorul Bogdan Glăvan.

Potrivit spuselor sale, scopul actualei legi, care mulțumește Guvernul, este de a reduce cheltuielile cu pensiile. Însă actuala reformă nu va fi sustenabilă. Prin recalculare, legea a rezolvat o serie de inechități, dar va da naștere altora, peste câțiva ani.

„Acum oamenii nu-și dau seama deoarece sunt în activitate. Peste câțiva ani vor constata, însă, că există diferențe și se vor revolta. Vor reclama că pensiile pe care le primesc după actuala lege sunt mai mici decât cele pe care le primesc persoane asemenea lor, cu aceleași calificări și aceeași vechime, care au avut care au avut norocul să se pensioneze după vechile reguli. Iar atunci politicienii vor ieși și vor propune o nouă reformă care să rezolve inechitățile. Și tot așa. Pentru că nu va exista o soluție”, este de părere profesorul de economie.

Pensii

Pensii. Sursa foto: INQUAM

Cum s-ar putea rezolva situația

Profesorul Bogdan Glăvan susține că pentru rezolvarea situației guvernul trebuie să ia și alte măsuri. Pe de-o parte este nevoie de reducerea cheltuielilor cu administrația publică și cu companiile de stat neperformante. Pe de altă parte este nevoie de o creștere a gradului de colectare a taxelor și impozitelor. Iar pentru aceasta este nevoie de o guvernare credibilă.

„În planul fiscal nu a fost asumată nici o țintă ambițioasă de creștere a nivelului de colectare. Se vorbește doar de o creștere de 0,5% din PIB, la care vom ajunge în 2027. Or este nevoie de mai mult. Iar pentru a crește nivelul de colectare este nevoie de o guvernare credibilă. Doar știind că banii colectați de la ei nu se duc pe prostii, oamenii se vor conforma și își vor achita obligațiile”, a subliniat profesorul Bogdan Glăvan.

Planul fiscal pentru reducerea deficitului bugetar își propune să atingă o țintă de 2,5%, de la 7,9, în următorii șapte ani, până în 2031. În documentul de peste 120 de pagini, Guvernul se angajează să implementeze o serie de reforme în domeniul fiscal-bugetar. Sunt vizate mai multe linii, de la pensii și salarii la mediul de afaceri.  Totuși, documentul transmis Comisiei Europene nu conține măsuri concrete.

Bogdan Glăvan

Bogdan Glăvan Sursa foto: Facebook

Planul propus de Guvernul Ciolacu

Una dintre reformele propuse are în vedere scăderea cheltuielilor cu pensiile. O nouă reformă propusă de Guvernul Ciolacu are în vedere mai multe măsuri menite să ducă la creșterea sustenabilității sistemului. Reforma, prevăzută și în PNRR ar trebui să ducă la consolidarea rezilienței sociale și economice. Totodată, urmează să bifeze recomandările specifice de țară referitoare la sustenabilitatea sistemului de pensii.

Guvernul propune, prin acest plan următoarele:

  • Asigurarea sustenabilității Pilonului II prin creșterea contribuțiilor de la 4,75% la 6% până în anul 2031. Acest punct răspunde recomandării specifice de țară (CSR) 2019.2. Potrivit autorilor documentului, creșterea contribuțiilor va garanta ca viitorii pensionari vor primi pensii potivite, fără a pune o presiune excesivă asupra finanțelor publice;
  • Digitalizarea sistemului de pensii private va contribui la eficientizarea administrării sistemului. Platformele digitale permit o mai bună coordonare între entitățile publice și private, facilitând monitorizarea contribuțiilor, investițiilor și plăților;
  • Diversificarea investițiilor în cadrul Pilonului II va asigura o mai bună protecție a fondurilor împotriva volatilității pieței. Prin extinderea investițiilor se reduce riscul unor pierderi. Un portofoliu de investiții diversificat crește reziliența fondurilor de pensii și contribuie la protejarea economiilor contribuabililor;
  • Introducerea unei noi formule de calcul pentru pensiile de stat va permite asigurarea sustenabilității fiscale a sistemului public. Formula va reflecta starea financiară a sistemului și va garanta că beneficiile nu depășesc capacitatea economică a țării. Reforma întărește principiul contributivității, legând nivelul pensiilor de contribuții;
  • Guvernul propune o nouă regulă de indexare a pensiilor care va asigura că majorările sunt realizate pe baza unor criterii clare și nu din motive discreționare. Aceasta contribuie la sustenabilitatea fiscală. Concomitent se vor interzice majorărilor ad-hoc ale pensiilor fără măsuri fiscale compensatorii pentru a preveni creșterea nesustenabilă a cheltuielilor bugetare;
  • Reducerea pensionării anticipate și prelungirea vieții active, în special pentru beneficiarii de pensii speciale. Scopul urmărit este reducerea presiunii fiscale asupra sistemului de pensii. Reducerea pensionărilor anticipate asigură și menținerea unei forțe de muncă active;
  • Întărirea principiului contributivității și creșterea adecvării pensiilor. Sistemul de pensii rămâne echitabil și sustenabil, asigurând că beneficiile reflectă câștigurile și contribuțiile din timpul vieții active.
Marcel Boloș, Marcel Ciolacu

Marcel Boloș și Marcel Ciolacu. Sursa foto: EVZ

Reforma pensiilor speciale

Planul de reformă are și o serie de prevederi legate de pensiile speciale. Prin planul fiscal propus de Guvernul României se va interzice crearea de noi categorii de pensii speciale și simplificarea celor existente. Această măsură va contribui la echitatea socială și reziliența economică prin alinierea beneficiilor la capacitatea financiară a sistemului.

Calcularea pensiilor speciale se va face pe baza principiului contributivității, vechimii și ajustării veniturilor. Măsura va da siguranță că aceste drepturi sunt corelate cu contribuțiile și vechimea profesională, eliminând discrepanțele dintre pensiile speciale și cele publice.

Cea de-a treia propunere vizează plafonarea pensiilor speciale la venitul obținut în perioada de contribuție. Veniturile din pensiile speciale nu trebuie să depășească veniturile obținute în timpul perioadei de contribuție. Astfel se dorește asigurarea echității fiscale și sustenabilitatea, eliminând dezechilibrele și nemulțumirile publice .